Как полски аристократ получи договори с разработчика на ядрени бойни глави в Русия въпреки санкциите

Държавните банки и структурите на приятелите на Владимир Путин са били обслужвани от ИТ компанията на Андре Мария Йозеф Манковски, полско-френски гражданин, въпреки санкциите

OFFNews 28 май 2024 в 17:02 3796 0

Манковски

Снимка OCCRP

След като Владимир Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна, много западни бизнесмени спряха да работят в Русия. Но някои останаха. Сред тях е 77-годишният полски и френски гражданин Андре Мария Йозеф Манковски, основател и ръководител на AMT Group, един от най-големите системни интегратори в Русия.

След избухването на войната много от неговите клиенти попадат под американски и европейски санкции. Но AMT-group продължава да получава пари за услугите си. Например плащанията идват от Държавния Рязански приборостроителен завод (ГРПЗ), производител на сложна електроника за руската отбранителна промишленост, от Всеруския изследователски институт по автоматизация (ВНИИА), разработчик на ядрени боеприпаси, и от финансовите институции на най-близките приятели на Путин - СОГАЗ, главния руски застраховател, и СМП-Банк, разкрива "Важни истории".

Mankowski Group продължава да обслужва руски държавни банки, включително Централната банка. AMT Group успя да достави софтуерни и хардуерни комплекси на американската компания Gigamon, специализирана в областта на компютърната сигурност, на контролираната от държавата ВТБ, която беше засегната от санкциите на САЩ. А санкционираната банка Otkritie получи оборудване от американската Cisco.

"Важни истории" заедно с полското издание Frontstory и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) проучиха този бизнес.

Партньор на правоприлагащите органи и държавните структури

Името на президента и собственик на AMT-group, френския гражданин Андре Мария Жозеф Манковски, изчезва от сайта на компанията няколко месеца след началото на войната. Но беше намерено потвърждение, че той продължава да генерира значителни доходи чрез групата. Общо между 2022 г. и 2024 г. Манковски е получил поне 275 млн. рубли (около 3 млн. долара) от AMT-group и свързаните с нея структури, сочат финансовите данни. А доходите му от групата от 2017 г. насам надхвърлят един милиард рубли (или около 11 млн. долара).

Манковски е потомък на полския аристократ Адам Стадницки. В Полша семейство Манковски се опитва да развие курортен комплекс - хотели, СПА центрове и съоръжения за хидротерапия в град Щавница, който преминава в ръцете на прадядо им през 1909 г., а след войната е национализиран и върнат на семейството едва през 2005 г.

На млади години Манковски напуска Полша, за да търси щастие в Париж. За да се издържа, той приготвял палачинки на улична сергия, спомня си един от роднините на Манковски в разговор с Frontstory.pl. Но след като завършва образованието си във Франция, Манковски започва работа в компютърната индустрия, което променя живота му.

Манковски е в ИТ индустрията от 1974 г., като първо работи за френската компания Bull, а от 1984 г. е търговски директор на известната Digital Equipment Corporation (DEC), която по това време е един от световните лидери в областта на компютрите. Компютрите на DEC са внасяни контрабандно дори в СССР, където по техен образ са създадени първите съветски компютри. С разпадането на СССР Манковски става търговски директор на DEC в Русия, но много скоро започва свой собствен бизнес.

В средата на деветдесетте години в Москва Манковски основава AMT-group, която днес е един от най-старите ИТ интегратори на руския пазар. Бизнесът се развива добре. В Русия AMT-group е един от най-дългогодишните партньори на известната американска транснационална компания Cisco и неведнъж е удостоявана със статута "златен партньор" и "партньор на годината" на гиганта. През 2004 г. АМТ-група има държавни поръчки за повече от 7 млрд. рубли от Федералната хазна на Русия, за които групата създава ведомствена мрежа, обединяваща териториалните касови органи в цялата страна.

Скоро сред клиентите на АМТ-група се оказаха структури на Министерството на отбраната, ФСБ, Службата за външно разузнаване, Министерството на вътрешните работи, Министерството на извънредните ситуации и организации от системата на съдебното изпълнение.

Руските власти се доверяват на AMT-Group: преди войната тя доставя сървъри и оборудване за автоматизираната система "Избори" на Централната избирателна комисия, оборудване за блокиране на мобилни комуникации за ФСБ, комутационно оборудване за структурата на Федералната служба за сигурност (ФСО), която защитава първенците в държавата, и софтуер за главния център на автоматизираната система за контрол на вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи. Внедрена е и единна автоматизирана система за контрол на мрежата за радиоразпръскване в клоновете на Руската мрежа за телевизионно и радиоразпръскване - държавен оператор, който предоставя на населението двадесет задължителни обществени телевизионни канала.

Като цяло от 2004 г. до 2023 г., ако се съди само по публично достъпните данни, АМТ-група е получила в Русия държавни поръчки и договори с контролирани от държавата организации (компании, банки, предприятия) за най-малко 17,5 млрд. рубли (над 180 млн. долара). А общият й размер на приходите през последните 5 г. е надхвърлил 25 млрд. рубли.

Генерален митнически директор и ръководител на отдел "Обществени поръчки"

Федералната митническа служба и нейните структури (Централното митническо управление, митническите бюра Шереметиево и Магнитогорск и Главният научно-информационен изчислителен център на Федералната митническа служба) са дългогодишни клиенти на AMT Group. От 2007 г. до 2020 г. те са възложили на групата държавни поръчки на стойност повече от половин милиард рубли.

По стечение на обстоятелствата Андре Манковски е имал интересен партньор - близък роднина на руски митнически генерал. Изтекли офшорни документи, достъпни чрез Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), показват, че в средата на 2000-те години Манковски е бил собственик на фирмата Stenson Corporation на Британските Вирджински острови. Според документите на фирмата уставният ѝ капитал е 15 млн. долара, а неин съсобственик през 2006 г. е 22-годишният Сергей Юрчук, син на генерал-майора от митническата служба Александър Юрчук, който работи като първи заместник-началник на регионалния митнически отдел за радиоелектронна сигурност на руската митническа инфраструктура. 

Друг дългогодишен и основен клиент на АМТ-група е Министерството на информационните технологии на Москва. От 2011 г. до 2022 г. то е подписало държавни договори с нея за почти 2 млрд. рубли. По стечение на обстоятелствата Кирил Гусаров, бивш служител на АМТ-груп, е работил като ръководител на отдела за обществени поръчки, той не е коментирал.

Санкциите не са пречка

След като някои от клиентите на AMT Group попадат под санкции, компанията продължава да ги обслужва.

Например Държавният завод за инструменти в Рязан (GRPZ) попадна под санкциите на САЩ още през 2016 г. Той е част от концерна "Радиоелектронни технологии", структура на руската държавна корпорация "Ростех", оглавявана от стария приятел на Путин Сергей Чемезов. Заводът произвежда радиоелектроника и по-специално бордови радиолокационни станции за руските изтребители от четвърто и пето поколение (Су-35, Миг-29, Су-27, Су-57) и ударни хеликоптери (Ми-28НМ, Ка-52).

От 2014 г. до 2016 г. AMT-group получава държавни поръчки от завода за повече от 300 млн. рубли. По-късно данните за групата като изпълнител на завода не са били публично оповестени. Но заводът е платил за услугите на групата и през 2022 г. Четири дни след началото на войната АМТ-група получава още едно плащане от завода (над 400 000 рубли) за "за техническа поддръжка на системата за контрол на качеството на корпоративната мрежа за предаване на данни" (заводът плаща на АМТ-група на 28 февруари 2022 г. чрез Новикомбанк, която е под санкциите на САЩ от 24 февруари 2022 г.).

Общоруският научноизследователски институт по автоматика (ВНИИА), разработчик на ядрени бойни глави, попадна под санкциите на ЕС и САЩ веднага след началото на войната през февруари 2022 г. През юни 2022 г. институтът е платил над един милион рубли на AMT-group по договор за доставка на стоки (кои са стоките не е посочено в платежния документ).

Най-големият руски застраховател СОГАЗ е подложен на европейски санкции от 28 февруари 2022 г. Тя е собственост на стария приятел на Путин от Санкт Петербург Юрий Ковалчук. През март и април 2022 г. СОГАЗ подписа договори с AMT Group за поддръжка на преносната си система. Застрахователят е платил над 3 млн. рубли на АМТ-група през 2022 г., след като е поставен под санкции.

Американски продукти за руски банки, на които са наложени санкции

АМТ-груп обслужваше много руски държавни банки (включително Централната банка, както и "Росселхозбанк", "Газпромбанк", държавната корпорация "ВЭБ.РФ"). Но особено внимание заслужават услугите, предоставени на контролираната от държавата ВТБ, която е под блокиращи санкции от САЩ от 24 февруари 2022 г. и от ЕС от 8 април 2022 г. През същата година AMT Group е получила над 300 млн. рубли за техническа помощ на ВТБ в периода след санкциите.

Според едно от плащанията на 21 март 2022 г. групата е сключила споразумение с клон на ВТБ за доставка на хардуерни и софтуерни системи на Gigamon, американска компания, специализирана в областта на компютърната сигурност. По фактура от 30 ноември 2022 г. ВТБ е платила на AMT Group над 42 млн. рубли авансово.

Контролираната от държавата банка Otkritie (контролирана от Централната банка от 2017 г. и поета от ВТБ в края на 2022 г.), която попадна под санкции на САЩ и ЕС по същото време като ВТБ, е платила на AMT-group повече от 130 млн. рубли през 2022 г. Това е включвало отстраняване от групата на проблеми с ИТ мрежовата инфраструктура за оборудване на американската компания Cisco и персонализирането му (предоставяне на удължена гаранционна поддръжка). "Подкрепяме Украйна", заяви Cisco през март 2022 г., като декларира, че спира бизнес операциите си и напуска Русия.

Банката на приятелите на Путин - братята Аркадий и Борис Ротенберг - "Северен морски път" (СМП) попада под санкциите на САЩ още през 2014 г. (през 2022 г. братята я продават на държавната банка за отбрана "Промсвязбанк" и последната я слива). През 2022 г. SMP Bank плаща над 700 000 рубли на AMT-Group за техническа поддръжка. Сумата е незначителна за банката, но услугите на групата са свързани със сервизната поддръжка на софтуерния и хардуерния комплекс на Check Point Software Technologies, американска компания, специализирана в областта на ИТ сигурността.

Представител на Gigamon заяви, че компанията спазва изцяло всички разпоредби за санкции на САЩ, включително тези, свързани с Русия. След като през февруари 2022 г. санкциите бяха разширени Gigamon незабавно спря всички продажби за страната.

"Нашата политика е, че нито пряко, нито непряко продаваме [нашите продукти и техническа поддръжка] на руски организации, които са подложени на блокиращи санкции", заявиха от Gigamon.

Говорител на Check Point каза, че вътрешните записи на компанията не показват, че през въпросния период на SMP Bank са предоставяни услуги или техническа поддръжка във връзка с хардуерния и софтуерния пакет на Check Point. Според компанията тя не е работила с Манковски или каквато и да е организация под санкции.

"Check Point има строга политика по отношение на санкционираните организации. От 2022 г. насам са въведени строги мерки за контрол на съответствието [политики за санкции]. Check Point не извършва никакви транзакции. Тази политика е последователна, особено с оглед на последните геополитически събития", подчерта говорителят.

Манковски, AMT Group и нейните клиенти не се отговорили на журналистическите въпроси. 

"Ако Манковски е притежавал или контролирал AMT Group, което репортерите не могат да потвърдят поради непрозрачната й структура на собственост, той може да бъде изложен на риск от санкции", смята Кинга Редловска, експерт по незаконни финансови транзакции в Центъра за финанси и сигурност към британския Кралски институт за изследване на отбраната (RUSI).

ЕС би могъл да наложи санкции "срещу конкретно лице, което подкрепя руския режим пряко или чрез бизнес структури, които то контролира или притежава. Освен това Полша може да включи такова дружество в своя списък със санкции", смята експертът.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх