Как Естония стана Е-стония

OFFNews 16 октомври 2013 в 14:33 4089 9

Eстония
Eстония

В някои държави смятат, че компютърното програмиране е за зубрачи. Не и в Естония, където на него се гледа като на нещо забавно, просто и готино. 

Днес балтийската страна е една от най-обвързаните с интернет държави в света, а в учебниците изучават програмиране от седемгодишна възраст.

Е-революцията започва през 90-те, малко след отделянето от бившия СССР. Роля за това изиграва и тогавашният посланик на Естония в САЩ , а сега президент на страната Тоомас Хендрик Илвес.

Оттогава датира и една история, която държавният глава обича да разказва. Чел книга с неомарксистки тези, в която се твърдяло, че компютъризацията ще убие работниците. Цитиран бил пример със стоманолеярен завод в щата Кентъки, в който след автоматизация на производството трябвало да бъдат освободени хиляди работници, а собствениците добивали същото количество стомана само със сто души персонал. 

"Това може да звучи зле, ако си американец. Но от естонска гледна точка, като живееш с екзистенциална загриженост за малките си мащаби (по това време бяхме само 1,4 млн.), си помислих, че точно от това се нуждаем", казва Илвес.

 Имаме нужда от компютъризация, на всякакво ниво, за да увеличим фуинкционалността си", смята той. 

Така Естония става Е-стония - шегува се президентът.

Онлайн училища

С помощта на подкрепяна от правителството инвестиционна организация на име Tiger Leap Foundation всички естонски училища са компютиризирани още в края на 90-те. Чрез Tiger Leap (тигров скок - от англ.) се финансира и преподаването на програмиране в гимназиалния курс, но последният проект на организацията е това да започне на седемгодишна възраст. Досега по програмата са обучени 60 учители за първия четиригодишен курс. Амбицията е още от следващия септември всички училища да включат предмета в програмите си.

В някои училища вече може да се види как десетгодишни програмират компютърни игри. "Мисля, че е любимият им предмет в учлище. Помага им да развиват логиката си и творческите си способности, а освен това се забавляват", казва 24-годишният учител Ханес Райметс - дете на първото е-поколение на Естония.

Президентът Илвес също е изучавал програмиране от 13-годишен - в САЩ, като част от експериментална паралелка по математика. "Не мисля, че програмирането е някаква дълбока и тъмна тайна. Просто логика", казва Илвес. "Тук децата учат чужди езици от първи или втори клас. Защо, ако могат да учат граматически правила, да не учат и правилата на програмирането? Всъщност програмирането е далеч по-логически предмет от езиците", добавя той.

Президентът не смята, че реформите в образованието задължително се усещат чак след 15-20 одини. И дава пример с проект на своя 25-годишен сънародник Мик Мелдер, който разработва игра за учениците в началния курс, основана на фолклора и митологията. Създателят й обикалял дълго музеите, за да създаде автентичния й вид.

"Това именно е целта на играта - да внесе нещо автентично и традиционно в съвременния свят чрез дигиталните технологии", казва Мик Мелдес.

По-познат пример обаче е Skype - също разработка на естонци, която се използва в глобален мащаб. Skype беше откупен от Microsoft през 2011 година за невероятните 5,8 милиарда долара, но все още за него работят 450 души в покрайнините на Талин, което прави около една-четвърт от персонала, ангажиран с програмата. Хората там работят в тясно сътрудничество с естонски училища и университети.

"Skype отключи вълна от технологични иновации в Естония и за всички тези високоплатени позиции ще има нужда от висококвалифицирани специалисти в бъдеще", казва той.

Гласуване онлайн

Днес естонците гласуват опнлайн и плащат данъците си през интернет. В мрежата са и здравните им досиета, а посредством личен код могат да се купуват предписани с рецепта лекарства от аптеките. Картата с ID код дава достъп до широка гама от услуги.

Учениците се срещат с електронната система още при постъпването в училище. Чрез системата eKool (е-училище) родителите и учениците имат достъп до оценките, домашните и дневника с присъствията в клас.

Според родителите системата спестява време и усилия и благодарение на нея учениците могат по-лесно да наваксат материала, когато им се налага да отсъстват. А и детето няма как да излъже дали си е написало дошашните и дали е влязло в час. Всичко става ясно с един клик на мишката.

(По Би Би Си)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!