Извадени са последните отломки и човешки останки от батискафа 'Титан'

OFFNews 11 октомври 2023 в 12:12 1414 0

батискаф

Снимка Би Би Си

Туристическата подводница "Титан".

Извадени са последните отломки и човешки останки от батискафа "Титан", който се взриви по време на злополучното си пътуване до потъналия лайнер "Титаник", съобщава бреговата охрана на САЩ, цитирана от Би Би Си.

Плавателният съд бе унищожен по време на гмуркане до потъналия кораб през юни. Петимата му пътници загинаха.

Търсенето на туристическата подводница прикова вниманието на света, докато няколко дни по-късно не бяха намерени първите отломки.

Представители на бреговата охрана съобщиха, че последните части на плавателния съд са били извадени от морското дъно миналата седмица и отнесени в пристанище в САЩ. Медицински служители ще анализират човешките останки.

Въпреки че "Титан" е описана като "експериментална" подводница от OceanGate - компанията, която я е построила - тя е направила няколко гмуркания до останките на "Титаник", които се намират на дълбочина от 3800 м в северната част на Атлантическия океан.

Главният изпълнителен директор на компанията Стоктън Ръш бе на борда на обречения съд, който се е взривил под голямото водно налягане.

Другите четирима загинали пътници са британско-пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд, 48 г.; неговият син Сулеман, 19 г.; британският бизнесмен Хамиш Хардинг, 58 г.; и Пол-Анри Наржоле, 77 г., бивш водолаз от френските военноморски сили.

В американските съдебни документи, открити след имплозията, се посочва, че Ръш е пренебрегнал предупрежденията за безопасност на подводницата. Компанията OceanGate, която организираше гмуркания на различни места по света, преустанови всички дейности след катастрофата.

Корпусът на "Титан" е изработен от въглеродни влакна и титанови плочи и имаше малък прозорец в единия край. Въглеродните влакна са по-евтини от титана или стоманата и са изключително здрави, но са все още неизпитан и необичаен материал за дълбоководни гмуркания с хора на борда.

Международното разследване на катастрофата продължава, а бреговата охрана заяви, че публичното изслушване предстои.

Още по темата тук, тук, тук, тук и тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!