Собственикът на злополучната туристическа подводница 'Титан' преустанови дейността си

OFFNews 07 юли 2023 в 10:20 11136 0

останки

Снимка БТА/АП

Останките на туристическата подводница "Титан".

Собственикът на туристическата подводница "Титан", която се взриви в океана и уби петимата си пътници - OceanGate, напълно преустанови дейността си.

Компанията публикува на сайта си бележка от един ред, в която се казва, че е спряла "всички проучвателни и търговски операции", съобщи Би Би Си.

На същия сайт компанията рекламираше и екскурзии до португалския архипелаг Азорски острови и Бахамските острови.

Продължава разследването за това как подводницата се е взривила по време на гмуркане до останките на "Титаник" на 18 юни. Ръководеното от бреговата охрана на САЩ разследване има за цел да предотврати подобни инциденти в бъдеще.

Главният следовател капитан Джейсън Нойбауер заяви миналия месец, че бреговата охрана провежда разследване на най-викото ниво заедно с канадските, британските и френските власти. То ще даде възможност за повдигане на граждански или наказателни обвинения, каза капитанът.

На 28 юни бреговата охрана съобщи, че отломките и човешките останки от "Титан" са били намерени и върнати на сушата, с което е приключил ранният етап от разследването. Властите заявиха, че отломките ще бъдат отнесени в пристанище на САЩ за допълнителен анализ.

Миналата седмица капитан Нойбауер каза, че разследващите все още имат "значителен обем от работа" за вършене.

Главният изпълнителен директор на OceanGate, 61-годишният Стоктън Ръш, загина на борда на "Титан" заедно с останалите четирима пътници: Шахзада Дауд, 48 г., и неговият син Сюлеман, 19 г., британският бизнесмен Хамиш Хардинг, 58 г., и Пол-Анри Наржоле, 77 г., бивш водолаз от френските военноморски сили.

Ръш си спечели славата на амбициозен изследовател и лидер, който понякога нарушаваше правилата, за да преследва мечтата си да изследва морето. Той е бил на борда на "Титан" по време на няколко успешни гмуркания, въпреки че е пренебрегнал предупрежденията за безопасността на подводницата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки