Израелската операция: 10 убити, стотици ранени, хиляди бягат от Дженин в най-ожесточените от десетилетия боеве

7 души са били ранени в Тел Авив днес, трима от тях са в тежко състояние

OFFNews 04 юли 2023 в 14:06 3928 1

Хора масово напускат Западния бряг.

Снимка БТА/АП

Хора масово напускат Западния бряг.

10 палестинци бяха убити, 100 - ранени, а около 3000 бяха принудени да избягат от бежанския лагер в Дженин при най-ожесточените боеве в града за повече от две десетилетия. Това е равносметката до днес, когато високопоставен съветник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че операцията на Израел е към края си, предават Ройтерс и Би Би Си.

По информация на израелската полиция седем души са ранени при атаката в Тел Авив. Трима от тях са в тежко състояние.

Служителите потвърдиха, че заподозреният е шофирал превозно средство, пътуващо от юг на север по улица Pinchas Rosen в Тел Авив, когато „се врязва в пешеходци, стоящи в търговския център, и излиза от превозното средство, за да намушка цивилни с остър предмет“. Той е идентифициран като 20-годишен палестинец Абед Елохаб Халайла от Западния бряг. 

Пострадалите са откарани в болниците Бейлинсън и Ичилов, а спешните служби в момента са на мястото.

Израелската армия започна голямата си военна операция в северната част на Западния бряг рано в понеделник с аргумент борба с тероризма. В нея участваха над 1000 войници, бяха извършени стотици въздушни удари, използваха се дронове и бронирани булдозери. Вчера израелските сили за сигурност са претърсили складове за оръжия, лаборатории за експлозиви и друга „терористична инфраструктура“.

Палестинската администрация определи операцията като "нашествие" и "ново военно престъпление" и заяви, че преустановява контактите си с Израел.

Всичко това предизвика загриженост от страна на САЩ и ООН, отбелязва Ройтерс.

Началото

Напрежението между израелци и палестинци нараства в целия Западен бряг през последната година и половина, като почти всяка нощ военните извършват нападения на фона на поредица от смъртоносни палестински терористични атаки. От началото на тази година палестински нападения в Израел и Западния бряг са убили 24 души. 144 палестинци от Западния бряг са загубили живота си, пише The Times of Israel. Повечето от тях са загинали при сблъсъци със силите за сигурност, в които са били замесени и цивилни.

Израелските отбранителни сили приемат северната част на Западния бряг, по-специално град Дженин и неговите околности, за огнище на тероризъм заради многократни атаки в началото на 2022 г., повечето от които са извършени от жители на района. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че през последните месеци Дженин се е превърнал в убежище за тероризма и е време израелците да сложат край на това. Нетаняху сравнява военната операция с тази на "Ислямския джихад" в Газа и операцията през май 2021 г. срещу базираните в анклава терористи. В същото време миналата седмица палестинци в района на Дженин са се опитали да изстрелят две самоделни ракети по израелски градове. Ракетите са паднали в контролираната от Палестина територия в северната част на Западния бряг и не са достигнали Израел.

Използването на дронове за поразяване на цели не започна с началото на военната операция. Миналия месец израелски военен дрон удари кола, превозваща трима палестински въоръжени мъже, които току-що бяха открили огън на контролно-пропускателен пункт в северната част на Западния бряг близо до Дженин, отбелязвайки първите целенасочени убийства на Западния бряг от 2006 г.

Въпреки че тази операция наближава към края си служител по сигурността предупреди, че "все още има много цели, които Израел иска да постигне". Израелската армия предупреди терористичните групи в Газа и Ливан да стоят настрана от сраженията, но лидерите на терористичните групи "Хамас" и "Ислямски джихад" призовават палестинците да отвърнат на удара.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас преустанови контактите и координацията по сигурността с Израел след началото на операцията. Решението си той е взел след среща с други лидери на палестинската автономия.

В същото време Нетаняху увери, че израелските военни поразяват цели при „минимални щети за цивилните“.

Текат и разпити. От ранните часове в понеделник досега са разпитани над 100 палестинци. Няколко от заподозрените са освободени, а други са отведени за допълнителни разпити.

Израелските сили за сигурност са иззели повече от 300 взривни устройства, като е намерена самоделна ракета. 

Военната операция е била планувана месеци наред, съобщи контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

„Подготвяме се от месеци, за да се заемем с проблема с бежанския лагер в Дженин и избрахме настоящия момент поради ограниченията на други операции, стратегическите решения на по-високо ниво и подходяща оценка на разузнаването за операцията. Метеорологичните условия също бяха взети под внимание", казва той в изявление.

Хагари обяснява още, че е била създадена доктрина за нахлуване и засада,  което означава нахлуване в сърцето на лагера. 

В изявление, направено пред медиите на втория ден от най-голямата операция в Дженин от 2002 г. насам, Хагари отбеляза, че не е имало нито една точка в бежанския лагер, в която армията да не е действала. Той добави, че повечето цели са постигнати със значително по-малко съпротива от очакваното, което означава, че мащабната операция може да приключи в рамките на няколко дни.

Израелските отбранителни сили предварително са избрали целите си, като 10 от тях вече са били унищожени или неутрализирани в първия ден на операцията.

Евакуация в района 

Районът е гъсто населен и в бежанския лагер все още има много цивилни. Това повдига въпроса как израелските сили успяват да извършат операцията без да засегнат жителите на Дженин. В изявление на израелската армия се казва, че те използват разузнаване, за да изключат цивилното население от това, което правят, но според палестинските власти е невъзможно подобни действия да не засегнат местното население. 

"Едва когато операцията приключи, ще имаме представа какво въздействие е имала върху тях", казват палестинските власти.

Официален представител на Палестинския червен полумесец съобщава, че неговите екипи са евакуирали 3000 души, включително пациенти и възрастни хора, от бежанския лагер в Дженин до местните болници през нощта.

От организацията съобщават, че екипите за хуманитарна помощ се сблъскват с огромни трудности при достъпа до лагера Дженин, за да помогнат на цивилни в резултат на израелските блокади по пътищата и унищожаването на инфраструктурата. 

Заместник-губернаторът на Дженин Камал Абу ал-Руб уверява, че се взимат мерки за настаняването на евакуираните в училища и други приюти в град Дженин, а Жулиет Тума, говорител на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, потвърди, че жителите на лагера се евакуират.

Кадри, разпространени от палестински медии, показват тълпи, излизащи от Дженин, като някои преминават покрай израелски военни превозни средства.

Палестинските медии съобщават също, че военните разполагат подкрепления в Дженин. На кадри, споделени онлайн, се вижда голям конвой от военни превозни средства, включително булдозери, да навлизат в района в понеделник вечерта.

Западният бряг е разположен на западния бряг на река Йордан. Той е окупиран от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г., но десетилетия на трудни преговори между Израел и Палестина оставят окончателния му статут нерешен. На територията му живеят между 2,1 милиона и 3 милиона палестински араби, а бежанският лагер в град Дженин се намира в северната му част. Той съществува от началото на 50-те години на миналия век и е създаден за палестинци, разселени по време на войната от 1948-1949 г., която съпътства създаването на Държавата Израел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

04.07 2023 в 15:19

Моля, някой сведущ по въпроса, освен подлогите на Копейкин разбира се, да ми обясни що за "държава" е това Палестина... Това е риторичен въпрос, разбира се...
 
X

Да помогнем на украинските деца!