3-ма убити и 25 ранени при голяма военна операция в Дженин, Палестина

OFFNews 03 юли 2023 в 09:51 747 0

Израел- Палестина

Снимка БТА/AP

Нарастване на напрежението между Израел и Палестина

Израелската армия започна голяма военна операция в Дженин в северната част на Западния бряг през нощта в неделя. Убити са най-малко трима души, а 25 други са ранени, предаде Си Ен Ен.

Израелските сили за отбрана публикуваха изявление в Телеграм, в което заявяват, че са започнали „мащабни антитерористични действия в района на град Дженин и лагера Дженин“, поразявайки „терористичната инфраструктура“.

Жители на града съобщават, че са чули експлозии и силна стрелба в района, докато видео от мястото показва ранени палестинци, евакуирани с линейка до правителствена болница в Дженин.

Според палестинското министерство на здравеопазването 7 от ранените са в критично състояние . Махмуд ал Саади, директор на Палестинския червен полумесец в Дженин, казва, че повечето от нараняванията са „сериозни и в горната част на тялото“, добавяйки, че процесът на прехвърляне на ранените е труден.

Израелските отбранителни сили съобщават, че са ударили съвместен оперативен команден център в лагера Дженин и палестинска въоръжена групировка, свързана с Ислямски джихад.

„Оперативният команден център служи като център за наблюдение и разузнаване. Място, където въоръжените терористи се събират преди и след терористични дейности“, казва израелската армия, като добавя, че командният център дава подслон на издирвани лица, участващи в извършването на терористични атаки през последните месеци в района.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант твърди, че израелските отбранителни сили „оперират срещу терористичните горещи точки“ в Дженин и че „всеки, който нарани гражданите на Израел, ще плати висока цена“.

В същото време палестинският Ислямски джихад заяви, че ще се изправи срещу врага си „с всички възможни варианти за отмъщение“ в отговор на израелските операции в Дженин, а президентът на палестинската власт Махмуд Абас осъди мащабната израелска военна операция, наричайки я „ново военно престъпление“.

При друг инцидент 21-годишен палестинец е убит от израелски огън близо до град Рамала в окупирания Западен бряг.

Бежанският лагер Дженин и съседният град Дженин са в епицентъра на ескалиращото израелско-палестинско насилие от пролетта на 2022 г. насам. Днешната операция беше предприета само две седмици след друга насилствена конфронтация в района.

Последните смъртните случаи увеличават броя на загиналите палестинци на Западния бряг през тази година на 131 души, което е част от продължаващия повече от година ръст на насилието в региона, където се наблюдават едни от най-тежките кръвопролития от близо две десетилетия, съобщава БТА.

Миналата година насилието се увеличи след серия палестински нападения, които накараха Израел да засили операциите си на окупирания Западен бряг.

При палестински нападения от началото на тази година са загинали 24 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика