Израел поиска 50 милиарда долара военна помощ от САЩ

ОFFNews 05 ноември 2015 в 20:16 4379 7

Снимка REUTERS/BAZ RATNER

Израелски танк в окупираните от страната Голански хълмове близо до Сирия.

Израел е изпратил искане до САЩ за продължаване на годишната си военна помощ с по 5 милиарда долара в продължение на следващите 10 години, съобщи "Ройтерс".

В момента страната получава от Щатите 3 милиарда долара годишна помощ, която трябва да приключи до 2017 г.

Като причини за допълнителната военна помощ от Йерусалим изтъкват нарастващата опасност от страна на Иран, след като ислямската държава постигна споразумение със САЩ относно ядрената си програма. Нещо, на което Израел яростно се противопостави.

Конгресмени от Вашингтон обясниха, че преговорите за нова помощ са все още на ранен етап. Следващата седмица премиерът Бенямин Нетаняху ще се срещне с Барак Обама и ще обсъдят темата.

Представител на кабинета на Обама обясни, че страната едва ли ще се съгласи напълно с искането на Израел и ще им отпусне годишна сума между 4 и 5 милиарда. През последните години евреите си подсигуриха и стотици милиони долари помощ, които да инвестират в ракетната си защитна система.

Нетаняху прекрати преговорите с Белия дом за нов пакет от помощи в знак на протест, когато през юли САЩ и Иран постигнаха съгласие по ядрената програма на Техеран. Преди да стори това, военната помощ, за която преговаряше с Щатите, беше между 3,6 и 3,7 милиарда долара годишно.

Според Йерусалим падането на санкциите срещу Иран ще даде възможност на ислямската държава да увеличи приходите си и да финансира групировки в Сирия, Ливан и Палестина, които да са против Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews