Израел издига стена в Ерусалим

OFFNews 19 октомври 2015 в 14:48 4115 1

Стена

Снимка АФП

Предвижда се стената в Ерусалим да бъде дълга 300 метра.

Израелската полиция вчера е започнала да строи в Източен Ерусалим „временна“ стена, за да предпази еврейски квартал против камъни и запалителни бомби, хвърляни от близкото палестинско село, съобщи АФП.

Преградата, висока около 2,50 метра ще отдели кв. Армон Ханацив от района Джабел Мукабер, който стана арена на безредици в неотдавнашната вълна на насилие, отнела живота на 7 израелци и 42 палестинци.

Именно от Джабел Мукабер са тримата мъже, които миналата седмица убиха трима израелци, а после бяха застреляни от полицията. Близо до района в събота е бил убит 16-годишен палестинец, който се е опитал да намушка полицай.

Кметството на Ерусалим съобщи, че стената ще е дълга 300 метра и ще покрие място, където са хвърляни много камъни и коктейли „Молотов“ по еврейски домове и коли. Предвидено е в нея да има полицейски контролни пунктове.

Опозицията рязко критикува тази стъпка, тъй като водела към разделяне на Ерусалим, който Израел смята за своя единна историческа столица.

„Нетаняху официално раздели Ерусалим – се казва в декларация на дясно-центристкия Ционистки съюз. - Нетаняху изгуби способността да пази сигурността на израелските граждани и единството на Ерусалим.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл