ISW: За да вкара Беларус във войната, Русия планира атаки под фалшив флаг

Има заплаха съоръженията за съхранение ядрено гориво в Запорожката АЕЦ да изпуснат радиоактивен материал и да предизвикат радиологична катастрофа, предупреждава Институтът за изследване на войната

OFFNews 22 ноември 2022 в 13:15 4160 3

Владимир Путин и Александър Лукашенко

Снимка Getty Images

Владимир Путин и Александър Лукашенко

Украинското разузнаване очаква, че руските специални служби планират атаки под фалшив флаг срещу беларуската инфраструктура в опит да окажат натиск върху Беларус да се включи във войната в Украйна, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Операция под фалшив флаг е операция под прикритие, имаща за цел да изглежда като дело на други организация или правителство. В неделя Главното управление на украинското военно разузнаване съобщи, че руските специални служби планират да извършат няколко терористични атаки под фалшив флаг срещу беларуски обекти от критичната инфраструктура, по-специално срещу беларуската атомна електроцентрала "Островец".

Според доклада на украинското разузнаване руските специални служби ще обвинят за атаките украинските и натовските държави, за да ускорят включването на беларуските военни във войната.

Продължава да е малко вероятно беларуските сили да се включат във войната, подчертава ISW в последния си доклад. Според анализа на Института участието на Беларус би представлявало риск за оцеляването на режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Двудневен обстрел в близост до Запорожката атомна електроцентала доведе до нанасянето на големи щети. Вчера Международната агенция за атомна енергия обяви, че няма непосредствени опасения за ядрената безопасност и сигурност и че целостта на всичките шест ядрени реактора и на съоръженията за съхранение на отработено и свежо гориво не е нарушена въпреки интензивния обстрел.

Запорожката АЕЦ се е разминала на косъм от ядрен инцидент (допълнена)

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за нанесените щети. Според ISW артилерийските удари едва ли ще успеят да пробият защитните блокове, предпазващи всеки ядрен реактор.

В доклада на Института за изследване на войната се посочва, че по-голяма заплаха представляват съоръженията за съхранение на отработено ядрено гориво, които биха могли да изпуснат радиоактивен материал и да предизвикат радиологична, за разлика от ядрената, катастрофа, ако бъдат компрометирани.

"Продължаващото смесване на радиологични и ядрени аварии и постоянното обсъждане на заплахата от ядрена катастрофа вероятно е част от по-широка руска информационна операция, целяща да подкопае подкрепата на Запада за Украйна, и да представи руския контрол върху централата като съществен за избягване на ядрена катастрофа. Целта е да се консолидира по-нататъшния оперативен контрол върху украинските ядрени активи, както и част от международната общност бъде принудена да признае поне косвено руската анексия на украинска територия", пишат от ISW в последния си доклад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

22.11 2022 в 15:36

Рашка опря до помощ от Иран, Сирия и Кимландия. Сега и до Колхозия... Твърде смешна мечка! Циркова. :D

-480

1

Октим

22.11 2022 в 13:22

Че нужно ли е изобщо това, след като само джуджето да плесне с ръце и маймуната Лукашенко започва да подскача ...???