Запорожката АЕЦ се е разминала на косъм от ядрен инцидент (допълнена)

Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрела на атомната централа, която все още е под руски контрол

OFFNews 21 ноември 2022 в 16:31 8583 5

АЕЦ

Снимка Архив

АЕЦ "Запорожие".

Украйна се е разминала на косъм от ядрена катастрофа по време на обстрелите през уикенда, които разтърсиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката. Някои от снарядите са паднали близо до реакторите и са повредили сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци.

Тревожното съобщение дойде от Агенцията за ядрен надзор на ООН, цитирана от Ройтерс.

Експерти на ООН ще отидат в района на украинската АЕЦ "Запорожие", за да инспектират щетите по ядрената електроцентрала след подновяването на обстрела.

След проверката на място по-късно те отбелязаха, че засега няма непосредствени опасения за ядрената безопасност или сигурността на централата.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че удари са били нанесени близо до системите за ядрена безопасност и сигурност на централата. Той осъди остро обстрела, докато Русия и Украйна взаимно се обвиняват за извършването му.

Киев твърди, че атаката е била част от кампания на Москва за нарушаване на енергийните доставки в страната. Позициите на украинските военни са подложени на масиран артилерийски огън.

АЕЦ "Запорожие все още е под руски контрол. Директорът на руската агенция за атомна енергия "Росатом" Алексей Лихачов предупреди, че централата е изложена на риск от ядрен инцидент. По думите му цяла нощ е имало преговори с МААЕ.

"Предложената от МААЕ зона за сигурност около централата би била възможна само с одобрението на САЩ. Мисля, че разстоянието между Вашингтон и Запорожие не трябва да бъде аргумент на САЩ да забавят решението за създаване на зона за сигурност", каза Лихачов.

Според него Киев е готов да "приеме малък ядрен инцидент" в атомната централа, но "това ще е прецедент, който завинаги ще промени хода на историята".

"Затова трябва да се направи всичко възможно никой да не си и помисля да застрашава сигурността на ядрената централа", посочи още Лихачов.

Междувременно Кремъл изрази тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ. Според Москва украинската армия обстрелва атомната централа и световните сили трябва да накарат Киев да сложи край на тези атаки.

"Това няма как да не ни тревожи. Призоваваме всички страни по света да упражнят влиянието си, така че украинските въоръжени сили да спрат да правят това", изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

ИАД

21.11 2022 в 21:32

Всеки момент белята може да стане. Дали от едната или другата страна ще дойде фаталната ракета няма значение. Както мълчахме и си отгледахме чудовището путин, сега ще дочакаме да гръмне атомната бомба, след което ще извадим глави изпод пясъка.

2159

4

Kilca

21.11 2022 в 20:46

Мръсните орки ще съсипят света с гнусните си империалистически мании!!!

22547

3

dolivo

21.11 2022 в 19:04

тежка ситуация

Как да я вземат обратно Украйна централата си?

Руските мерзавци са я минирал здраво, и нищо чудно да я взривят на изтегляне, както разрушиха всички мостове и инфра на левия бряг на Днепър. Скакалци

345

2

Джендо Джедев

21.11 2022 в 16:48

Рашагите не е като да нямат опит в обстрел на енергийна инфраструктура, та една АЕЦ ли ще им се опъне...

2099

1

Mateevk

21.11 2022 в 16:38

Крадецът на АЕЦ вика "Дръжте крадеца"! Ами не трябва ли просто Русия, която превзе централата и се опитва да я открадне, да се изтегли оттам и с това всичко да приключи? Толкова е просто и логично, че не мога да разбера как не се е сетил Песков.