ISW: Руската армия се заиграва със страховете на Запада и използва Запорожката АЕЦ за огнева позиция

OFFNews 04 август 2022 в 09:33 3134 0

Руската армия превръща Запорожката АЕЦ в укрепен огневи пункт, срещу който Украйна не може да отвърне на огъня.

Снимка Google Earth

Руската армия превръща Запорожката АЕЦ в укрепен огневи пункт, срещу който Украйна не може да отвърне на огъня.

„Руската армия използва Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар за заиграване със страховете на западните държави от ядрена катастрофа.“ Това коментира в ежедневния си рапорт базираният във Вашингтон тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW)

„Руските сили, разположени в централата през последните седмици, атакуваха украински позиции в Никопол и други градове, като умишлено поставиха Украйна в трудна ситуация – или украинските сили да отговорят с огън, което заплашва с международно осъждане и ядрена катастрофа (която украинските сили със сигурност няма да направят), или ВСУ ще позволят на руските войски да продължава да обстрелват украински позиции от „безопасната зона“, пише аналитичният център. Целта е да се отслаби подкрепата в страните от Западна Европа за оказване на военна подкрепа за украинската контраофанзива.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви на 3 август, че украинската Запорожка атомна електроцентрала , която в момента е окупирана от руските сили, е „напълно извън контрол“ и че „са нарушени всички принципи за ядрена безопасност” в централата. Той предупреди, че руските сили не зачитат физическата цялост на централата и се обърна към Русия и Украйна да улеснят посещението на наблюдателите на МААЕ в комплекса. Ръководителят на руската запорожска окупационна администрация Евгений Балицки отговори, че МААЕ е добре дошла в централата: „Готови сме да покажем как руската армия я охранява днес и как Украйна, която получава оръжия от Запада, използва тези оръжия, включително дронове, за атакуват ядрената централа, действайки като маймуна с граната." Руските официални лица представят Украйна като безотговорно използваща предоставени от Запада оръжия и рискуваща ядрена катастрофа, за да разубедят западните и други съюзнически държави да предоставят допълнителна военна подкрепа за задаващата се южна контраофанзива на Украйна.

В същото време анализаторите от ISW обръщат внимание върху взамидойствието между Иран и Русия, като подчертават, че Москва, вероятно, ще се опита да използва отношенията си с Техеран, за да получи дронове за използване в Украйна. В края на юли вече имаше съобщения за предполагаем транспорт на бойни дронове от Иран през Каспийско море за руската армия на границата с Украйна. Руската космическа агенция „Роскосмос“ обяви в сряда, че на 9 август Русия ще изстреля сателит за дистанционно наблюдение за Иран "Khayyam". В замяна Кремъл може да поиска ирански дронове и вероятно друго военно оборудване. Иран разполага с огромен арсенал от балистични ракети и собствен капацитет за производство на ракети, които може да предостави на Русия, в замяна срещу икономическо и военно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews