Ирански ядрен специалист загина при атентат

OFFNews 11 януари 2012 в 12:13 1706 0

Ирански ядрен специалист загина при атентат в Техеран Снимка:БГНЕС
Ирански ядрен специалист загина при атентат в Техеран Снимка:БГНЕС

Университетски преподавател, работещ по иранска ядрена програма, загина при атентат, причинен от кола с експлозиви, избухнала в северната част на иранската столица Техеран. Инцидентът е станал в близост до факултета по обществени науки към университета „Аламех Табатаи". В резултат на експлозията са били ранени двама души.

Според информацията, разпространена от иранските медии, мотоциклетист е поставил бомба под колата на учения Мостафа Ахмади Рошан. Според други източници атаката е станала, след като като към колата, с която се е движил ученият, е бил прикрепен експлозив. По данни на иранската агенция ФАРС той е бил заместник-директор на търговския отдел в завода за обогатяване на уран в Натанз. Това не е първият случай на загинал при атентат ирански учени. През последните години няколко ирански учени бяха убити и ранени при бомбени експлозии. Властите в Техеран обвиняват за атаките тайните служби на САЩ и Израел.

През януари 2010 г. при подобна експлозия загина изтъкнатият професор от университета в Техеран Масуд али Мохамади. Ядреният физик беше убит, след като в близост до автомобила му бе взривена кола-бомба. Ноември месец същата година при аналогични инциденти в различни части на иранската столица бяха убити двама други учени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!