'Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята': свещеници в Русия зоват за мир

Александра Маркарян 01 март 2022 в 15:00 5888 2

Снимка Уикимедия

Катедралният храм на Руската православна църква "Христос Спасител" в Москва

Свещеници и дякони на Руската православна църква (РПЦ) призоваха за прекратяване на "братоубийствената война с Украйна".

"Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята. И сега проклет си от земята, която отвори устата си да приеме кръвта на брат ти от ръката ти", каза Бог на Каин, който завиждаше на по-малкия си брат. Горко на всеки човек, който не осъзнае, че тези думи са отправени лично към него", предупреждават свещениците в апела си, цитирайки думите на Бог към Каин (Битие 4:10,11), след като той убива брат си Авел.

Страшният съд очаква всеки човек. Никаква земна власт, нито медицината, нито внушителната охрана няма да избавят никого от смъртта и Божия съд. Кръвта Христова, пролята от Спасителя за спасението на света, няма да послужи за живот на хората, които дават заповеди за убийства, а за вечни мъки - предупреждават те.

"Скърбим за изпитанието, на което нашите братя и сестри в Украйна незаслужено бяха подложени. Припомняме ви, че животът на всеки човек е безценен и уникален дар от Бога и затова желаем всички войници - и руски, и украински - да се завърнат в домовете си при семействата си здрави. Мислим с горчивина за пропастта, която нашите деца и внуци в Русия и Украйна ще трябва да преодолеят, за да станат отново приятели, да се уважават и обичат", се казва в апела.

"Ние уважаваме дадената от Бога свобода на човека и вярваме, че народът на Украйна трябва да направи своя избор сам, а не под прицела на автомати, без натиск от Запада или Изтока", настояват духовниците.

Те насърчават: портите на Рая се отварят за всеки, дори за тежко съгрешил човек, ако поиска прошка от онези, които е унизил, обидил, презрял или от онези, които са били убити по негова заповед. Няма друг начин, освен чрез прошката и взаимното помирение.

На фона на хилядите арести в Русия на протестиращи с искане за мир и спиране на войната, свещениците отбелязват, че "никой ненасилствен призив за мир и прекратяване на войната не трябва да бъде насилствено потискан и считан за нарушение на закона, защото такава е божествената заповед: "Блажени миротворците". ("Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии синове" е цитат от Проповедта на планината на Христос, Ев. от Матей 5:9)

Свещениците и дяконите призовават всички враждуващи страни към диалог, "защото няма друга алтернатива на насилието". "Само умението да чуеш другия може да даде надежда за изход от пропастта, в която бяха хвърлени нашите страни само за няколко дни".

Те завършват с призива "Спрете войната!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.03 2022 в 15:51

Е, не може всички да са агенти на психодиспансера като тебе:)))

-8580

1

Руската църква е най-продажната структура в света. Тези са агенти на ГРУ.