Германски евродепутат: Брюксел не трябва да стои със скръстени ръце, когато се пречи на антикорупционния курс на България

DW Последна промяна на 05 юли 2022 в 14:30 9006 2

Един от протестите след свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев пред парламента.

Снимка БТА/Владимир Шоков

Един от протестите след свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев пред парламента.

"Гласуването срещу правителството на Петков е голяма пречка за борбата с корупцията в България“, е заявил евродепутатът от Зелените, Даниел Фройнд за германския всекидневник "Ди Велт" (Die Welt). „За съжаление трябва да се предположи, че мафиотски структури са мобилизирали целия си политически капитал, за да предотвратят антикорупционния курс.“ Тъжно е, че партия ГЕРБ, член на Европейските християндемократи (ЕНП), участва в него. Брюксел не трябва да стои със скръстени ръце. „Не може политиците в държава от ЕС да се страхуват за живота си, когато предприемат действия срещу корупцията.“

Коментарът е част от обзорен материал на Ди Велт, посветен на борбата с корупцията в България и опасенията във връзка със сигурността на най-голямата сухопътна граница в ЕС. „Реформаторското правителство едва беше започнало борбата си срещу корупцията и обвързаностите с Москва, когато беше отново свалено. Подозрението е, че мафията се страхува за своите приходи. Един министър има доказателства за непонятни операции на външната граница на ЕС с Турция“, пише Филип Фолкман-Шлук, редактор „Външна политика“ в "Ди Велт".

Той припомня, че са изминали само няколко месеца, откакто „нова държава“ се появи на политическата карта на Европа. „България, която преди това беше в заглавията с корупционни скандали и политическа близост с Русия, се превърна в движещата сила на сплотеност срещу Москва във войната в Украйна. Премиерът Кирил Петков от движението "Продължаваме промяната" встъпи в длъжност през януари, за да насочи страната си към върховенството на закона и икономическата стабилност. „Но когато Путин атакува Украйна през февруари, правителството в София бързо осъзна, че ако България, стратегически разположена на Черно море, се откъсне от Русия, това също ще помогне в борбата с корупцията. Освен всичко друго, Кремъл подкупваше държавни служители в София да построят газопровода „Балкански поток” за транзит на газ към Европа“, пише журналистът, като припомня, че България междувременно стана независима от руския газ и продължава да строи терминали за снабдяване на ЕС с енергия от Азербайджан и САЩ.

"Ди Велт" отбелязва, че пробуждането засега е приключило, заради свалянето на кабинета Петков с вот на недоверие, иницииран от ГЕРБ, която стои зад обвързването на олигарсите и политиката.

„Кризата в България има последици за ЕС, които се простират много по-надалеч. С правителство на ГЕРБ, което се представя за европейско, но действа проруско, позицията на България срещу Русия може да се разклати. Корупцията им обаче застрашава и сигурността на границата на ЕС. Всеки, който иска да разбере за какво става дума и колко опасна е борбата на реформаторите, трябва да говори с досегашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, също член на „Продължаваме промяната“, пише Филип Фолкман-Шлук.

Той разказва за поставянето на Христанов под полицейска охрана, откакто е разкрил какво се случва - границата между България и Турция, където всяка година се проверяват около 70 000 камиона с хранителни стоки, е била контролирана от мафията и нейните помагачи в продължение на десетилетие.

270-километровата граница е от голямо значение за икономиката и за сигурността. Милион и двеста хиляди тона плодове и зеленчуци преминават ежегодно от Азия през Турция. Освен това, пунктът Капитан Андреево е известен и с трафика на наркотици и трафикантите на мигранти, пише още изданието. Движението на стоки се увеличава, след като руската армия блокира части от Черно море.

Проверките на камиони с хранителни стоки на важния Контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле са били "на практика монополна собственост", според зам.-министър Христанов. „Те не само събираха такси, които държавата всъщност трябва да получи, но създаваха структура, "в която можеха да правят каквото си искат". Разследването установи, че камерите за наблюдение дори не работят. Органите за сигурност изчисляват, че печалбите от нелегален бизнес са милиарди“.

Когато Христанов встъпва в длъжност през януари, той получава съобщение: „Трябва да избирате между война и мир“. Тогава ми предлагаха по три милиона евро годишно, ако не пипам съществуващите структури”, разказва той пред Ди Велт.
Вестникът разказва, че до онзи момент той е странял от полезрението на обществото, но решава да направи всичко публично достояние. Подобно на премиера Петков, дипломираният агроикономист преди това е бил успешен предприемач в частния сектор. Но той вижда себе си като патриот, който служи на страната си.

„Създадени бяха нови контролни пунктове и беше създадена държавна лаборатория под надзора на ЕС, която да проверява храната. София също така поиска от германското правителство да изпрати митнически служители, които да съдействат“, казва Христанов.

От своя страна, федералното министерство на финансите разглежда това искане според говорител, отговорил на въпрос на Ди Велт.

„В крайна сметка това засяга потребителите в цяла Европа. Тестовете в новата лаборатория са откривали ежедневно до шест пъти повече замърсени с пестициди зеленчуци в сравнение с предишни години. „Искаме да сме сигурни, че в бъдеще не може да има съмнения, че в ЕС се внасят стоки, отровени с пестициди“, казва Христанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

130

2

230 млрд баксов

05.07 2022 в 15:15

Поздравления за зам.-министъра на земеделието Иван Христанов!
Най-малкото което можем да направим е да подкрепим този смел човек на площада при гласуването на правителството - Василев.

1767

1

fiki

05.07 2022 в 14:45

Да ама антиваксите не схващат, дай им на тях Македония и висока цена на олиото и ще свалят и майка си.