FT: Братовчеди на Башар Асад купиха 19 апартамента в Москва

OFFNews 11 ноември 2019 в 20:27 6178 1

Снимка citymoscow.ru

Москва-Сити

Шестима роднини на сирийския президент Башар Асад са закупили през 2013-2019 г. не по-малко от 20 недвижими имоти в Москва, от които 19 са в два небостъргача на бизнес-центъра „Москва-Сити“.

Това съобщава Financial Times, като се позовава на документи, получени в хода на разследване на антикорупционната неправителствена организация Global Witness.

18 от апартаментите и офисите са разположени в комплекса „Столичен град“. Площта на всеки от тях е между 102 и 233 кв.метра. Роднините на Асад са купили в кулата „Федерация“ имот от 1 243 кв.метра. Освен това, недалеч от „Москва-Сити“ се намира тристайно жилище, собственик на семейството на сирийския президент.

Всички недвижими имоти се оценяват на 40 млн.долара. Само 4 от тях се ползват като жилища, един е отдаван под наем, но повечето не се предлагат за търговски цели.

Собственици на имотите са братовчеди на Асад, които са с наложени международни санкции, както и техни близки. Братовчедът Хафиз Махлуф и свързаните с него руски компании са купувачите на 13 имота на стойност 22, 3 млн.долара.

За тези покупки е използвана сложна схема на кредитиране, характерна за прането на пари, отбелязват авторите на разследването от Global Witness. Една от компаниите на Хафиз Махлуф е получавала услуги от Сбербанк, но банката е отказала коментар.

Бившият посланик на Русия в Саудитска Арабия Андрей Бакланов твърди пред FT, че роднините на Башар Асад за инвестирали в недвижими имоти в Москва заради наложените им от страните на Запада санкции. „Напълно естествено е сирийският елит да влага парите си в страни, където те могат да са спокойни, че нищо няма да им се случи“, казва той.

Всички купувачи на имоти в Москва са свързани с фамилията Махлуф, втората по влияние в Сирия. До 2011 г. този клан е контролирал до 60% от сирийската икономика.

Братовчедът на Асад Рами Махлуф /съпругата му има апартамент в „Москва-Сити“/ е считан за най-богатия бизнесмен в Сирия, известен е като „семейният банкер на Асад/.

Изданието отбелязва, че през последните години отношенията между клановете на Асад и на Махлуф са станали напрегнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

12.11 2019 в 03:26

Е в Нови Йорк ли да влага?:)
Не знам кой от двамата автори е попадал на такова място. Аз съм.
Е, това са дранголници. За богати, но реално строг режим. Белене, по комунистическото време, е било детска градина, в сравнение с това.