Ердоган предложи да се създаде нов град за бежанци в Сирия

OFFNews 05 март 2016 в 12:16 4182 6

Турският президент Реджеп Ердоган предложи да се изгради нов град в северната част на Сирия за, за да бъдат приютени част от бежанците, бягащи от войната в страната. 

Ердоган допълни, че градът може да бъде близо до границата с Турция, като подчерта, че вече е обсъдил идеята с американския си колега Барак Обама. 

Турският президент предлага градът да е с площ 4500 квадратни километра, а инфраструктурата му може да бъде изградена в сътрудничество с международната общност.

Обсъдихме това с Обама, обсъдихме и координатите, но идеята все още не е узряла, за да може да се осъществи, коментира Ердоган. Той не посочи и срок, в който идеята би могла да стане реалност. 

Турция неведнъж се опитва да убеди Запада в необходимостта от създаването на зона на безопасност в Сирия, където да се приютят бежанците. 

Страната е и една от най-потърпевшите от бежанската криза, тъй като на турска територия има милиони бежанци. Ердоган вече заплаши да не спира автобусите с бежанци и да ги пропуска свободно към Европа, ако не получи подкрепа за справяне с кризата.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови