Джо Байдън си посипа главата с пепел във Варшава

Красимир Крумов 22 февруари 2023 в 21:25 8116 1

Снимка Facebook / Wiesław Dawidowski

Отец Веслав Давидовски и Джо Байдън

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън си посипа главата с пепел по време на пребиваването си във Варшава. Не става въпрос за популярния израз, с който на български изразяваме горчиво съжаление и разкаяние за нещо, а за християнски ритуал, от който тръгва изразът и, който е свързан с Пепелната или Пепеловата сряда, първия ден от Великия пост - за католиците днес, 22 февруари.

В сряда в 3 следобед Байдън пристигна в Президентския дворец във Варшава като специален гост на срещата на върха на Б-9 и краткото му обръщение в откритата част беше предавана от всички новинарски станции в САЩ. На журналисти и зрители им направи впечатление тъмно петно на челото на президента. Мистерията бързо се изясни, оказа се, че Джо Байдън е участвал в тайно богослужение, а за него съобщи във фейсбук вече, когато стана възможно, полският свещеник отец Веслав Давидовски.

„Днес е Пепелна Сряда. И големите на този свят приемат пепелта, ако принадлежат към католическата традиция, обясни отец Веслав. „Имах честта да поставя днес пепел върху главата на самия президент на САЩ г-н Джо Байдън“, допълни свещеникът. Всичко е станало в условията на секретност в импровизиран домашен параклис до хотелския апартамент на президента. Отец Веслав отслужил богослужение за мир, вразумяване на Русия и Светлината на Светия дух за американския президент. Католиците в САЩ не мият пепелта, която се слага върху челата, а не в косата, както е в Полша. Полският свещеник е получил от Байдън специалната монета на американския президент с неговото име и герба на САЩ. За това, че си е посипал главата с пепел съобщи в Туитър и самият Байдън.

Пепелната сряда е широко разпространен ритуал както в Полша, страната домакин на Джо Байдън ( Środa Popielcowa) и се отбелязва от римокатолиците, лутераните, англиканите, моравците, методистите и назаряните. На този ден свещениците поставят върху челото на вярващите пепел с думите „Покайте се и вярвайте в Евангелието“ или „Помни че си пръст и в пръстта ще се върнеш“. Пепелта за ритуала се прави от изгорени палмови листа от Палмова неделя (Цветница) от предната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

23.02 2023 в 02:06

Интересно. При нас го няма този обичай, но имаме израз Да си посипеш главата с пепел.
Това не е ли някакво гнило и зловредно Западно влияние в такъв случай? :D