В Минск съдят две журналистки, защото предавали протест на живо

OFFNews 09 февруари 2021 в 21:13 2463 0

Снимка БТА/AP

Дария Чулцова и Катерина Бахвалова

В Минск започна процеса срещу две беларуски телевизионни журналистки, които може да получат до три години затвор за, според властите, "сериозно нарушаване на обществения ред", предаде Франс прес.

Дария Чулцова и Катерина Бахвалова са кореспондентки на базираната в Полша беларуска опозиционна телевизия Белсат. Процесът срещу тях в Минск започна днес въпреки международните призиви те да бъдат освободени.

Чулцова и Бахвалова били задържани от силите за борба с безредиците на 15 ноември в апартамент, откъдето току-що били предавали на живо силовото разпръскване на демонстрация в подкрепа на Роман Бондаренко, арестуван на протест и убит от милиционерите няколко дни по-рано.

Оттогава двете журналистки, на 23 и на 27 години, са в предварителния арест. Те са обвинени в организиране и подготовка на действия, които сериозно подкопават обществения ред, и може да получат до 3 години затвор.

Чулцова и Бахвалова, и двете облечени в бяло, направиха знака на победата "V" и не се признаха за виновни в началото на заседанието, предаде от съдебната зала журналист от АФП.

Прокуратурата обвинява двете журналистки, че чрез репортажите си са подстрекавали населението да демонстрира, и посочи, че това е предизвикало "закъснения в движението на обществения транспорт" и е "причинило щети".

Телевизия Белсат нарече "ужасни" условията, при които са били поставени Чулцова и Бахвалова след задържането им. Според медията 11 души са били натъпкани в килия за четирима и на двете жени през деня не им позволявали да седнат или да легнат.

Вчера посолството на САЩ в Минск осъди "скандалното дело" и призова беларуските власти "да освободят незабавно и безусловно" Чулцова и Бахвалова.

Комитетът за защита а журналистите също призова Беларус да "да оттегли тези абсурдни обвинения". Противниците на беларуския президент Александър Лукашенко протестират от август срещу неговото преизбиране за шести мандат, което според тях е резултат от измами.

В демонстрации в столицата Минск участваха близо 100 000 души - рекорд за страната, - но държавният глава, който е на власт от 1994 г., подложи протестното движение на репресии и прибягна до масови арести, за да го заглуши. Всички беларуски опозиционни фигури са в затвора или в изгнание, а хиляди демонстранти бяха арестувани.

Изправен пред тази вълна от протести, Лукашенко обеща само мъгляви конституционни реформи, които трябва да бъдат уточнени тази седмица от "народно събрание", което опозицията смята за режисирано, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !