МВнР призова Лукашенко да спре с репресиите и да организира нови избори

OFFNews 07 февруари 2021 в 18:28 1673 0

Снимка БТА/AP

На този ден - Денят на солидарността с Беларус, заставайки солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще, категорично осъждаме продължаващите атаки срещу правата на човека и свободата на медиите в Беларус. Със загриженост наблюдаваме продължаващата кампания на насилие, принуда и сплашване от страна на беларуските власти срещу своя собствен народ. Това се казва в позиция на българското министерство на външните работи. Протестите в Беларус продължават от август. 

Ето и останалата част от официалната позиция:

В периода след фалшифицирането на президентски избори на 9 август 2020 г. станахме свидетели на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически мотивирани наказателни дела, над 500 са случаите на документирани обвинения в изтезания и жестоко, унизително или нехуманно отношение в следствените арести. Най-малко осем активисти бяха убити след насилствени действия от страна на силите за сигурност, като най-скорошният случай бе този на Роман Бондаренко. За съжаление, до този момент никой не е подведен под отговорност за хилядите сведения за полицейска жестокост и неправомерни действия.

Списъкът на политическите затворници непрекъснато се увеличава, като досега той е попълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската кампания, опозиционни лидери и представители от почти всички социални слоеве на беларуското гражданско общество се намират в затворите или насилствено са принудени да напуснат страната, само защото не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи.

Станахме, също така, свидетели на нарастващите опити на беларуския режим да възпира, контролира и цензурира независимите медии. Редица беларуски журналисти бяха подложени на произволни задържания, административни арести, а десетки медийни сайтове бяха блокирани или лишени от своя медиен статут. Репресиите срещу независимите медии в Беларус кулминираха в масовото завеждане на юридически необосновани наказателни дела.

Присъединявайки се към държавите-членки на ЕС и нашите международни партньори, призоваваме властите в Беларус да разследват незабавно документираните случаи на системни и сериозни нарушения на човешките права. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното прекратяване на всички актове на сплашване, произволни задържания, принудително извеждане от страната и прекомерна употреба на сила срещу членове на опозицията, мирни протестиращи и независими журналисти и безусловното освобождаване на всички незаконно задържани. Призоваваме Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог, с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните аспирации на беларуския народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови