Доставката на 'Бук', който свали малайзийския боинг, вероятно е одобрена от Путин, но той не може да бъде обвинен

Дори ЕСПЧ да осъди Русия, роднините на загиналите в катастрофата едва ли ще получат обезщетение

OFFNews 08 февруари 2023 в 16:28 4955 9

останки

Снимка АФП

Останките на малайзийския боинг, свален над Донбас.

Два месеца и половина след приключването на съдебния процес срещу обвиняемите по делото MH17 - катастрофата на малайзийския боинг над Донбас през юли 2014 г., при която загинаха всички 298 души на борда - разследващият екип обяви, че е направил всичко възможно, за да идентифицира други заподозрени, но вече не може да повдигне обвинение срещу никого, съобщи Би Би Си.

По този начин разследващите доказаха, включително чрез прихващане на телефонни разговори, че Владимир Путин е бил лично и пряко ангажиран със случващото се в Донбас. Нидерландия обаче не може да разследва ролята му, тъй като президентът има имунитет, докато е на поста си.

В началото на пресконференцията представителите на съвместния екип за разследване предупредиха, че това вероятно е последната им подобна изява. Те смятат, че всички възможни версии са били щателно проучени и че следователите са направили всичко възможно, за да установят истината, но получените резултати не са достатъчни, за да бъдат повдигнати обвинения срещу други възможни извършители.

За да потвърдят тезата си за отговорността на Путин, разследващите пускат два прихванати телефонни разговора по време на пресконференция с участието на руски служител - помощник на назначения от Москва ръководител на Крим Сергей Аксенов (Крим беше анексиран от Русия през 2014 г.). Според съобщенията тези разговори са се състояли на 8 юли 2014 г., т.е. още преди свалянето на боинга.

И в двата разговора официалният представител многократно заявява, че решението за изпращане на установка "Бук" в Донбас не се взема от "нито един [не] генерал, нито един министър на отбраната", а само от "най-първия лично": "Както казаха, първият лично отговаря пред народа и само той взема решението", казва съветникът на назначения от Москва кримски лидер.

Разследващите посочиха, че има сериозни основания Путин да е участвал пряко в решенията за "Бук", но тези индикации не достигат високата летва на пълни и неопровержими доказателства. Освен това руският президент се ползва с имунитет по силата на международното право. Според нидерландското законодателство държавните глави не могат да бъдат осъждани за никакви престъпления, дори за военни престъпления, по време на мандата си.

Пуснат е и запис, който разследващите описват като разговор между самия Путин и Игор Плотницки, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република. Направен е през ноември 2017 г. и показва до каква степен Русия и лично Владимир Путин са били въвлечени в действията на сепаратистите в Донбас, твърдят разследващите.

Командири и екипаж

След като бяха проучени десетки снимки и видеоматериали, както и стотици прихванати телефонни разговори, разследването установи, че ракетната установка земя-въздух "Бук", с която е стреляно по боинга от полет MH17, е пристигнала в Донбас от Русия, по-специално от 53-та бригада за противовъздушна отбрана. И през 2014 г., и сега тази бригада се командва от полковник Сергей Мучкаев. Той изпълнява заповедите на Министерството на отбраната, оглавявано от Сергей Шойгу, който пък е подчинен на руския президент Владимир Путин, отбелязват разследващите.

И уточняват, че поради служебното си положение Мучкаев би трябвало да е знаел за преместването на "Бук", но е невъзможно да се докаже това. Няма никакви доказателства, че той е участвал по какъвто и да е начин или дори, че е бил в граничната зона. 

Разследващите обещават да оповестят всички подробности, които са успели да установят. Те се надяват, че това ще помогне делото да се придвижи напред. Разследващите заявяват, че няма да посочат повече имена от вече обявените като извършители

Холандските прокурори от години твърдят, че екипажът на "Бук" най-вероятно се е състоял от войници на 53-та руска бригада за противовъздушна отбрана, базирана в Курска област. Според Нидерландия дни преди катастрофата на MH17 извън военното поделение са били изнесени две пускови установки "Бук". По-късно стана ясно, че един "Бук" не е стигнал до местоназначението си, тъй като се е повредил по пътя.

Бурлака на Дон. Кой е "Владимир Иванович", когото разследването на MH17 търси

Обикновено екипажът на "Бук" се състои от четирима души. Действията му се ръководят от началник на екипажа с чин лейтенант, а екипажът включва още сержант и двама редници: оператора, който натиска бутона за изстрелване на ракетата, и шофьора. Не е известно колко точно души са били в "Бук"-а, който е свалил самолета.

През ноември в Хага приключи съдебният процес срещу трима руснаци и един украински гражданин, обвинени в участие в катастрофата на боинга.

Един от тях, Олег Пулатов, който през лятото на 2014 г. се е сражавал активно като член на военното разузнаване на самопровъзгласилата се ДНР и е бил подполковник от запаса на руските въздушнодесантни войски, е признат за невинен. Останалите - Игор Гиркин (по-известен като Стрелков), Сергей Дубински и Леонид Харченко - са признати за виновни.

По времето, когато боингът е свален в небето над Донбас, Стрелков е така нареченият "министър на отбраната на ДНР". Дубински е бил ръководител на военното разузнаване на ДНР и пенсиониран висш офицер от руското ГРУ. А Харченко, украински гражданин, е бил подчинен на Дубински и командир на звеното за военно разузнаване на ДНР.

Според съда нито един от осъдените не е участвал в изстрелването на ракетата, въпреки че Харченко може би е присъствал на мястото. В същото време осъдените помагат на "Бук" да пристигне на площадката за изстрелване, а след това осигуряват евакуацията на установката обратно в Русия.

Нито един от осъдените не присъства в съдебната зала - всички те са в Русия. Но за роднините на загиналите, събрали се в съда, най-важното беше, че Хага потвърди: през 2014 г. Русия е установила "ефективен контрол" върху лидерите и поддръжниците на самопровъзгласилата се ДНР. Съдът в Хага стига до заключението, че от средата на май същата година Москва е помагала на военните от самопровъзгласилата се република с обучение, както и с доставка на оръжие и храна и координиране на военните действия на сепаратистите.

Така например благодарение на прихванатите телефонни разговори стана ясно, че Александър Бородай, който ръководеше ДНР от май до август, постоянно се е консултирал с руски служители, когато е трябвало да се вземат сериозни решения. Включително моли за съвет след свалянето на боинга от полет MH17.

Въпреки всички тези обстоятелства, забележката на съда за "ефективния контрол" на Москва над ДНР засега не държи Русия отговорна за случилото се. В международното право няма консенсус за отговорността на държавата за действията на отделни лица. Експертите често спорят за това каква точно степен на държавен контрол върху тези лица е необходима, за да се говори за отговорност на държавата.

В този смисъл Хага, когато говори за "ефективния цялостен контрол", който Русия е имала в Донбас, внимателно заобикаля този проблем.

Но новите обвиняеми по това дело може да променят правната картина, тъй като те - за разлика от осъдените по-рано "отцепници" Стрелков и Дубински - са професионални руски военни и служители. Има и друга възможност да се разгледа отговорността на Русия като държава за катастрофата на MH17.

Роднини на загиналите срещу Русия

Едно от най-важните дела ще бъде разгледано в Европейския съд по правата на човека, където роднините на жертвите са подали 380 жалби срещу Русия. Те бяха подкрепени от Нидерландия, а отделна жалба беше подадена от Украйна. В края на януари тази година ЕСПЧ обединява трите дела в едно и ги обявява за допустими. Основният въпрос, който ЕСПЧ разглежда, е дали Русия е имала фактически контрол над украинските територии, от които е изстреляна ракетата срещу боинга.

Нидерландското правителство твърди, че Русия е изиграла ключова роля за катастрофата и че продължаващата кампания за дезинформация, организирана от Кремъл, грубо нарушава правата на роднините на жертвите.

ЕСПЧ стига до заключението, че са били налице всички необходими предпоставки за предявяване на иска. Още на първото изслушване пред съда, на което Русия присъства, тя настоява, че няма нищо общо със сепаратистите, завзели властта в Донбас. Представителят на Русия в ЕСПЧ Михаил Виноградов убеждава съда, че жалбите на Украйна и Нидерландия трябва да бъдат отхвърлени, тъй като Русия "нито пряко, нито косвено упражнява контрол над Донбас".

Само няколко месеца след това, през есента на 2022 г., Русия организира провеждането на "референдуми" в Донбас и обяви, че вече смята тези региони за част от своята територия.

Фактът, че ЕСПЧ е обявил жалбите за допустими, е временна победа за роднините на жертвите. Но изслушването по същество може да се забави.

Русия напусна Съвета на Европа, част от който е и Европейският съд по правата на човека, и не изрази желание да участва в по-нататъшни производства. Оттеглянето на Русия от Съвета на Европа не пречи на ЕСПЧ - той е компетентен да разглежда дела, свързани с периода, когато страната все още е била част от международната организация.

Но ще възникне проблем с доказателствата по делото, тъй като те вероятно се намират на руска територия.

Решаването на делото може да отнеме години и дори съдът да нареди на Русия да изплати обезщетение на роднините на жертвите, на практика това решение може да остане символично, тъй като през лятото на м.г. Русия прие закон, с който реши да не изпълнява решенията на ЕСПЧ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

9

Джендо Джедев

09.02 2023 в 08:02

Хаха, за веждичката ширпотребата "черно Джони" е някакъв връх на уискитата. Навремето на Слънчака наистина си е било така, да. А истински хубав скоч откъде да види, завалията? В хоремага ли? :D

5630

8

deyan_h

09.02 2023 в 01:21

Не е лошо линк към оригиналният текст от първоизточника....))

3767

7

Име на профила

08.02 2023 в 22:05

Джонито е гадно, задръж си го. Тук пием само качествен скоч. Тази страничка обаче ще си я запазя в отметките, ай да видим.

3767

5

Име на профила

08.02 2023 в 19:50

Уфф написах шойгу с главна буква, извинявам се, по навик...

3767

4

Име на профила

08.02 2023 в 19:50

Аз не мога да разбера руския манталитет. Днес четох коментари в РИА и Лента да се посмея, имаше я и тази новина.

Под нея: само патриотизъм! "Холандците шпъкл ще ни кажат, хахаха, слуги американски" и т.н.

Под новината, че Шойгу заплашва САЩ - "И с коя армия? Ще мачка американски валяк с велосипед! Докога ще ги търпи путин тези? Докога ще търпим путин?"

Новините са една до друга. Шизофрения някаква пълна мори народа. Както обикновено, потребители с имена тип лелки-герп, но руски, са най-патриотични и хвалят владимир владимирович. Има паралели с нашия плужек...

210

3

Merc

08.02 2023 в 19:04

До една година ще го имат в клетка в Хага в компанията на едри съкилийници като Асад и Лукашенко.
Дано не го самоубият до тогава.

22547

2

dolivo

08.02 2023 в 18:53

Рузия трябва да започне да поема отговорност за простотиите си. Само тогава ще бъде възможно да започне път към нормални отношения между цивилизовани страни.

Но, моментната мафиотска апаратура в Кремъл няма никакъв интерес за това.

Кармата за съжаление много дълго ще ги мори тях и наследниците им.

-1555

1

ob1

08.02 2023 в 16:44

"Нидерландия обаче не може да разследва ролята му, тъй като президентът има имунитет, докато е на поста си."

До края на годината няма да е на поста си и ако случайно не е удушен ще могат да си го разследват на воля.