Дори и да е виновен, Тръмп засега има реални шансове да избегне импийчмънта

Ивайла Сопотенска 12 февруари 2021 в 20:35 2681 0

Снимка pixabay

В четвъртък, третия ден от началото на процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп, демократите, които са в ролята на обвинители -  т.нар. мениджъри по импийчмънта, завършиха изложението си по обвинението, че бившият президент е подбудил бунта в Капитолия на 6 януари.

В своите заключителни изказвания те се съсредоточиха върху свързването на изказванията на Тръмп преди бунта с действията, предприети от неговите поддръжници в този ден.

Изявленията на размирниците са уличаващи

Мениджърите по импийчмънта акцентираха, че в интервюта, във видеоклипове, в записи от арестите се появява една и съща тема: самите размирници вярват, че действат според желанията (и заповедите) на президента на САЩ.

Един от протестиращите пред Капитолия крещи „Ние бяхме поканени от президента на Съединените щати“ отново и отново.

„Те дойдоха тук, защото президентът им нареди да го направят“, заяви демократът Диана Деджет от Колорадо.

Тръмп като бъдеща заплаха

Един от най-последователните аргументи на републиканците, които се противопоставят на процеса по импийчмънт, се свежда до това: Какъв е смисълът да се отстрани Тръмп от поста? Той вече е отстранен от длъжност от избирателите.

Въпросът, както обясниха в четвъртък мениджърите по импийчмънта Джейми Раскин от Мериленд и Тед Лиу от Калифорния, е че ако Тръмп не бъде осъден и не му бъде забранено завинаги да заема държавен пост, случилото се през януари може да се повтори.

Мичиган като първи опит

На 30 април 2020 г. тълпа от привърженици на Тръмп се събра пред сградата на Капитолия в щатската столица на Мичиган, за да протестира срещу заповедта за извънредно положение на губернаторката Гретхен Уитмър за справяне с разпространението на пандемията от коронавирус. Това стана по-малко от две седмици, след като Тръмп написа в Twitter "Освободете Мичиган".

„Това беше огромна победа“, каза организаторът на протеста в Мичиган пред CNN тогава.

След това, в началото на октомври, 13 мъже бяха арестувани за акт на вътрешен тероризъм - заговор за отвличането на Уитмър.

Мичиган беше „предварителен опит на предстоящия бунт“, каза Раскин.

Връзката между събитията в Мичиган и тези на 6 януари (и първоначалния отговор на Тръмп и на двете) бяха използвани от мениджърите по импийчмънта, за да се покаже, че Тръмп не само е подготвил случилото се на 6 януари, но че той и неговите поддръжниците вече са правили нещо като генерална репетиция за събитията от 6 януари. 

Неуважение към полицията

Един от лозунгите на поддръжниците на Тръмп по време на кампанията беше "сините животи имат значение" като контрапункт на движението "черните животи имат значение" и дискусията за правата на полицията и злоупотребата с тях. 

"Ние обичаме нашата полиция!" многократно крещеше Тръмп на предизборните митинги. 

В много от излъчените в четвъртък видеоклипове обаче се виждат поддръжници на Тръмп - гордо скандирайки името му и настоявайки, че окупират Капитолия, защото Тръмп им е казал - не само словесно да нападат с думи като "предател", но и да атакуват същите тези полицаи, които толкова са настоявали, че обичат.

Сенаторите губят интерес

Един от парламентарните репортери съобщи в четвъртък следобед:

"Преброих единадесет празни места/отсъстващи сенатори от републиканската страна на залата, докато Сицилин изнасяше презентацията си за последиците от нападението върху правоприлагащите органи. Доколкото видях, само едно място беше празно от страна на демократите. Сенатор Рик Скот [Флорида] пишеше на празна карта на Азия - той изглежда проучваше картата на Югоизточна Азия по време на процеса."

Липсата на внимание от страна на републиканците е външно отражение на собствената им липса на вътрешен дебат дали Тръмп заслужава да бъде осъден. С изключение на 6 републиканци, останалите са решили да оправдаят Тръмп много преди процесът дори да започне.

Днес защитата има думата

В петък защитниците на Доналд Тръмп ще представят доказателства в Сената, с които да отрекат обвиненията, че той е подбудил бунтовете в Капитолия на 6 януари.

Мениджърите по импийчмънта от Демократическата партия използваха два дни (сряда и четвъртък), за да представят записи от нападението и да защитят своята позиция, че Тръмп е виновен за подбудителство.

За разлика от тях екипът на защитата заяви, че може да използва само четири от 16-те часа, на които има право.

По-вероятна в случая изглежда оправдателната присъда, тъй като повечето републиканци не изглеждат развълнувани от показаните кадри и изложените доказателства. 

Необходимо е мнозинство от две трети, или 67 гласа, за да бъде осъден Доналд Тръмп в поравно разделения между републиканци и демократи Сенат.

Най-малко 17 републиканци ще трябва да гласуват срещу Тръмп. Въпреки че шестима са показали вече подобна нагласа, никой от останалите не изглежда разколебан, а мнозина твърдо отхвърлят обвинението.

Доналд Тръмп няма да се яви и да даде лично показания в своя защита в петък.

Какво следва после?

След изложението на защитата сенаторите ще разполагат с до четири часа, за да представят писмени въпроси на правните екипи.

Следва дебат и гласуване дали да се допуснат свидетели - ако някоя от страните по процеса иска такива.

Ако няма такова искане или гласуването се провали, двете страни ще изнесат кратки заключителни слова, последвани от окончателното гласуване за съдбата на Доналд Тръмп.

Това може да се случи още вечерта в събота или най-късно до понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови