Десетки републиканци от администрацията на Буш напускат партията, защото не се отрича от Тръмп

OFFNews 01 февруари 2021 в 20:29 5721 0

Снимка БТА/AP

Десетки републиканци от администрацията на бившия президент Джордж Буш напускат партията заради нежеланието на много сенатори и конгресмени републиканци да се отрекат от Доналд Тръмп, след като фалшивите му твърденията за изборна измама предизвикаха щурма на Капитолия в САЩ миналия месец. Пред Reuters служители, някои работили в най-висшите ешелони на администрацията на Буш, заявиха, че са се надявали, че поражението на Тръмп ще накара партийните лидери да се откажат от бившия президент и да осъдят неоснователните му твърдения, че президентските избори през ноември са откраднати.

Тъй като повечето републикански сенатори и конгресмени останаха на страната на Тръмп, тези служители казват, че вече не познават партията, на която са служили. Някои от тях вече са прекратили партийното си членството си.

„Републиканската партия, каквато я познавах, вече не съществува. Бих я нарекъл „Тръмпистки култ““, каза Джими Гуруле, който беше заместник-министър в Министерството на финансите, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване в администрацията на Буш

Кристофър Пърсел, който е работил в комуникационния офис на Белия дом на Буш в продължение на шест години каза, че около 60 - 70 бивши служители на Буш са решили да напуснат партията или прекъсват връзките с нея. "Броят нараства всеки ден", каза Пърсел.

Според Пърсел мнозина от напускащите смятат, че нямат избор. Той даде за пример Марджъри Тейлър Грийн, конгресмен от Джорджия, която е пропагандатор на теорията на конспирацията QAnon. Конспирацията твърди, че висшите демократи принадлежат към тайна управляваща кабала секта на педофилите, почитащи сатаната. Друг новоизбран представител, Лорън Бобърт от Колорадо, също направи подкрепящи изявления относно QAnon.

„Имаме членове на QAnon в Конгреса. Ужасяващо е “, каза Пърсел

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови