Чернобил - зона за туризъм? И да, и не

OFFNews 14 юли 2019 в 19:18 6422 0

АЕЦ Чернобил, аварията

Снимка ria.ru

Ликвидаторът на последствията от аварията на АЕЦ „Чернобил“ и президент на руския едноименен съюз Вячеслав Гришин казва, че и сред участниците в събитията от 1986 г., и сред работилите в забранената зона, има най-различни, често полярни мнения за това струва ли си мястото на трагедията да се превърне в туристическа атракция.

„Някои ликвидатори сами пристигат в забранената зона, за да си спомнят за трагичните дни. Но туризъм тук няма смисъл. Това някак не се връзва с почивката. Това не са средиземноморски крайбрежия с исторически забележителности, това е паметник от съвсем друга история и тя е страшна. Това е обект, донесъл страдания за много хора“, посочва Гришин пред автора от РИА Новости.

Той се съмнява, че Чернобил може да стане някакъв бранд за Украйна. „Чернобил – това е пелин, горчива трева. И много художествени произведения, свързани с тази АЕЦ, носят печал, мъка, трагедия. Популярността на темата е свързана и с това, че по екраните мина едноименният сериал, и тук Украйна отвори обятия – реши, че може да се печели от това. Дребни буржоа повлякоха украинските власти на каишка“, коментира ликвидаторът.
Според него почивката в забранената зона при всички случаи ще бъде много различна от обикновената туристическа разходка. „Хора, които са ликвидирали последствията от аварията и притежаващи опит за работа с йонизиращи източници, знаят къде може да се стъпи и къде не, кое е годно за ядене и кое не е. А това знание е придобито с тежък опит“, подчертава той.

На обратното мнение е Лев Вершинин, кандидат на историческите науки, писател. Той бе депутат от градския съвет в Одеса, после се ангажира с политически консултации извън пределите на Украйна. „Според мен, превръщането на забранената зона в място за поклонение от туристи е напълно етично. Нали това не носи характера на откровената гавра и издевателство, като например в „лагерите за труд и почивка“ в Аушвиц. Не, не става дума за масово изтребление на хора, а за техногенна катастрофа, сравнима с природно явление. Там могат да направят нещо като парка „Сталкер“, предлага Вершинин.

Той акцентира и на други моменти, свързани с украинския президент Зеленски. „В думите му като държавен глава няма никакъв смисъл. Той изобщо по принцип е ново политическо явление, това е умен и талантлив актьор, който играе, и за разлика от предишни любители, играе добре, професионално. Но всички негови изявления може да се разглеждат само като поредно излъчване на „Квартал 95“. Думите му за АЕЦ „Чернобил“ носеха или чисто развлекателен характер, или, с по-висока вероятност – показаха, че вече е налице въпросът за усвояването на поредния транш на работа в атомната централа“, коментира писателят.

Вершинин привежда и исторически аналогии. „Онези, които запалиха Евромайдана в Украйна, пуснаха на свобода сили, които не можаха да контролират. Пробудиха се енергии от тектоничен мащаб и последствията могат да засегнат територии, съседни на Русия, Беларус и дори Полша, както при взрива в Чернобил. Това е стихия на протеста заради самия протест, в това няма и не може има рационалност“, казва историкът.

Според него ставащото е по-лошо, отколкото самата Чернобилска катастрофа. „Последствията от аварията бяха все пак някак отстранени, но това безумие никой не би могъл да го спре. Трябва само да се изчака, докато то само умре и изгори“, посочва Вершинин.

Преди дни украинският президент Володимир Зеленски посети атомната централа и обяви, че тя ще се отвори за туристите, ще отпаднат неоснователните забрани за снимки и видео, а желаещите ще научават за достъпа си в зоната не на КПП-тата, а през сайта на електронното правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови