Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Британският вицепремиер Доминик Рааб подаде оставка след обвинения в тормоз

OFFNews 21 април 2023 в 16:46 1226 2

Рааб

Снимка Getty images

Доминик Рааб

Британският вицепремиер и министър на правосъдието Доминик Рааб подаде оставка заради обвинения в тормоз на държавни служители, въпреки несъгласието си с обвиненията. Той напуска и двата поста, предаде Би Би Си.

Независимо разследване установи, че твърденията в два сигнала на държавни служители са основателни. Разследваше ги известният адвокат Адам Толи. Бяха получени общо осем жалби, включващи най-малко 24 души. В доклад, публикуван от правителството, се казва, че Рааб е бил агресивен по време на работни срещи.

По стара традиция в такива случаи Рааб публикува в туитър писмото си с оставката до министър-председателя Рише Сунак, като отбелязва, че Толи смята за основателни само две обвинения от всички постъпили. 

"Също така смятам, че двете заключения (на разследването) са погрешни и създават опасен прецедент за правилното функциониране на правителството. Министрите трябва да могат да критикуват работата на служителите си", пише Рааб.

Според политика в бъдеще недоволните ще могат да се отърват от министри, които не харесват, като подават жалби за тормоз.

Министрите в Обединеното кралство и в много други демократични държави са политически назначения, натоварени да управляват ведомствата въз основа на приоритетите на своята партия. Ведомствата са съставени от професионални държавни чиновници, които имат специализирани познания в своята област и до голяма степен са защитени от уволнение, особено по политически причини. Напрежението между кадърните служители и политиците не е прецедент, коментира Би Би Си.

В доклада на Толи се обсъжда поведението на Рааб по време на срещи със служители на Министерството на правосъдието и между другото се засяга въпросът за допустимите граници на критиката. В него се казва, че министърът "се е държал по начин, който е бил плашещ, в смисъл че е отишъл по-далеч от необходимото или подходящото, когато е отправял критики, и в същото време обиден, в смисъл че критиката към качеството на извършената работа не е била конструктивна".

Рааб се оплака, че чиновниците не са могли да му предоставят "основна информация" и нарече работата им "напълно безполезна". Анонимен служител, работил с Доминик Рааб, обаче посочи, че резултатите от разследването са му донесли "облекчение - просто огромно облекчение".

А друг отбеляза, че дори изявлението на Рааб за оставката е красноречиво доказателство за стила му на ръководене.

"Може би заслужава да се отбележи, че от писмото му става ясно, че има степенуване на тормоза и до определен праг той е приемлив. Няма какво да добавим към това", заяви служителят.

Рааб е заемал редица постове в консервативните правителства през последните години, включително министър по въпросите на Брекзит през 2018 г. при Тереза Мей и министър на външните работи при Борис Джонсън. На този пост през лятото на 2021 г. той е критикуван, че не е прекъснал отпуска си по време на хаотичната евакуация от Кабул.

През 2012 г. Рааб лобира за приемането на британски закон "Магнитски" за налагане на санкции на руски служители, които нарушават правата на човека.

Рааб стана третият министър от правителството на Сунак, който е принуден да подаде оставка заради скандали от всякакво естество. При встъпването си в длъжност като премиер в края на октомври миналата година Сунак обеща, че неговото правителство ще се отличава с "почтеност и професионализъм".

Близкото обкръжение на премиера настоява, че самият Сунак не е поискал оставката на Рааб. Премиерът направи отделно изявление, в което посочи, че е приел оставката на заместника си "с голямо съжаление".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews