Билдерберг - тайното правителство на света?

Фолкер Вагенер - DW Последна промяна на 12 юни 2015 в 15:27 10276 9

Снимка wikimedia

"Хотел де Билдерберг" в Холандия.

В луксозен хотел, далеч от градската шумотевица и медиите, се срещат онези, от които зависи нещо в днешния свят. Всичко останало остава в тайна. 70 години след създаването му, клубът Билдерберг си остава чиста мистерия.

През 2012 партията на германските Зелени е скандализирана от поведението на своя председател Юрген Тритин. Поводът за тяхното недоволство - тайното му участие в една конференция, повече позната под името "Билдерберг". На Тритин му се налага да дава обяснения какво е имал да търси един ляв политик на тайната сбирка на властните и богатите? И той решава проблема като посочва, че "зелените" убеждения трябвало да се популяризират именно там, където още не са широко застъпени.

Потайно, елитарно, непрозрачно

Участниците в клуба Билдерберг се подчиняват на специални правила. Най-важното от тях се нарича "Chatham House Rule" /Правилото важи от 1927, създадено е навремето от Кралския институт за международни връзки/ и задължава всеки членовете на клуба да пазят пълно мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Поради това сбирката на могъщите /тази година от 11 до 14 юни/ ежегодно е обект на критики заради своята непрозрачност. Организаторите и участниците от своя страна изтъкват, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат решенията в света, тъй като медиите не са допуснати да отразяват събитието. Така онези, от които засиси нещо в този свят, си остават сред свои.

Това, което се знае за срещите Билдерберг, е твърде оскъдно - например, че дискусиите и споровете по отделните теми траят по 90 минути. Преди две години, когато конференцията се проведе край Лондон, един от участниците заяви, че "нямало нищо за отбелязване". Вярно, имало бюфет, но пък всеки трябвало сам да си плаща виното.

Билдерберг - магнит за конспиративните теории

И така между ризлинга и ростбифа се обсъжда спасяването на света, или поне решаването на глобалните проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, конференцията Билдерберг имала значителен принос в подготовката на Римските договори - предвестника на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон, който е почетен председател на клуба, твърди дори, че там е било "родено" еврото. Всичко това дава повод за различни съмнения: например кой е предизвикал нефтената криза от 1973, или пък как се стига до германското единство. Авторите на конспиративни теории са в стихията си.

Откакто съществуват конференциите Билдерберг, текат и оживени интерпретации по въпроса как изглежда ядрото на този клуб. Социологът Рудолф Щумбергер е на мнението, че елитният клуб е израз на опит за връщане към феодалните порядки на управление. А холандският политолог Кейс ван Пийл смята, че представените в клуба интереси не са особено силно свързани с демокрацията.

Привлекателността на тайнствения клуб Билдерберг обаче ни най-малко не намалява - независимо, че изминаха вече 70 години от създаването му. Както пише по този повод британският актьор Йън Ричардсън през 2011 г., "да се сдружиш с някои от най-влиятелните хора на света е психологически афродизиак".

Как се слага началото?

Така е било най-вероятно и още при първата среща на клуба през 1954. Място на премиерата е "Хотел де Билдерберг" в Холандия - който става кръстник на инициативата. През първите 20 години конференцията се ръководи от холандския принц Бернхард - до момента, в който поради замесването си в аферата Локхийд не му се налага да се оттегли. Тъкмо това е пример, който показва защо клубът Билдерберг е под постоянно подозрение - заради непрозрачното преплитане на политика и икономика.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2015 в 14:47

Ами то само ориенталците обръщат такова внимание на колите :)
В Люлин има повече скъпи лимузини, отколкото в Лондон. Сигурно щото са по-богати.

13.06 2015 в 09:56

Хахаха и най-богатите и влиятелни на света си паркират бричките за по 2-3 хиляди лева на моравата пред хотела :)))))

12.06 2015 в 19:59

infowars.com prisonplanet.tv The alex Jones chanel в YouTube . От вчера до утре включително Билдерберг (около 150 влиятелни особи ) имат среща в "Интералпен" хотел в австрийските алпи . Който знае английски може да се информира повече на горепосочените сайтове .

12.06 2015 в 19:03

ОФФ, правите се на едновремешното пенсионерско квартално ОФ, все едно сега откривате топлата вода. Такива като Сноудън си рискуват живота, за да сме информирани. Скоро ще гръмне балонът и потокът инфо ще е неспирен. Кураж, иде Златен век. www.divinecosmos.com

12.06 2015 в 16:29

бате говньо, какво ги цитираш тея видеа бе мърсол, впечатляват ли те нещо?

12.06 2015 в 16:21

SLO4AENOS?!?NEMISLA!!!!1!! :D

12.06 2015 в 16:03

"И така между ризлинга и ростбифа се обсъжда спасяването на света, или поне решаването на глобалните проблеми."

Е това ме разсмя :) Може да обсъждат спасяването и решавнето на определени елитарни интереси, но спасяването на света и глобалните му проблеми със сигурност не им влизат в сметките

12.06 2015 в 15:57

Тия от DW са ебати конспираторите. Не разбраха ли, че има демокрация и класовата война е пропаганда на комунистите.

12.06 2015 в 15:56

Уаааааааааааааааааааааааау, вие май взехте да загрявате
ХАХАХАХ