Анкара протестира срещу въоръжена проверка на кораб плаващ за Либия

Ганчо Каменарски 24 ноември 2020 в 20:50 4604 0

Снимка Operation EUNAVFOR MED IRINI

Анкара изрази протест заради претърсването на турски товарен кораб от въоръжении сили на Германия в Средиземно море в рамките на мисия "Ирини". Мисията на ЕС е с мандат на ООН и трябва да контролира доставката на оръжия за Либия. Според прес-секретарят на турското МВнР Хами Аксой в рамките на извършваната „с неясна цел” операция, германска фрегата претърсила плаващия под турски флаг кораб MV Roseline A, транспортиращ от пристанището Амбарлар (край Истанбул) за либийското Мисурата хуманитарен товар и различни бои.

Според думите на прес-секретаря, претърсването е извършено без предварителното съгласие на капитана, както и с държавните органи на Турция, поради което турската страна изразява протест. Подобни операции за претърсване се провеждат от подразделения със специално предназначение и предвиждат стоварване на бойците на борда на кораба. Германските военни са задействани по отношение на граждански съд, а не на турските ВМС. За станалото вече има коментари от Турция, че това е предупреждение за следващи обиски на турски кораби.

От министерството на отбраната в Берлин дойде друго обяснение, че германските сили четири часа чакали отговор и съгласно "стандартната практика" помислили, че това е разрешение. От официалния профил на мисията в "Туитър" бе съобщено, че инспекцията е завършила и са прегледани документи на контейнеровоза и не са намерени следи от "нерегламентирани материали".


"Ройтерс" цитира данни от системата на платформата за анализи в търговията Refinitiv Eikon, според които корабът е напуснал пристанището на Гемлик, край Бурса, миналата седмица, и за последно е видян да се насочва към Либия.

Мисията "Ирини" започна тази година, няколко месеца след като на нова световна среща за Либия редица държави поеха ангажимент за спазване на оръжейното ембарго в опит да се овладее 10-годишната война. Оттогава съотношението на силите в нея се преобърна в полза на подкрепяното от Турция и признато от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи. Захранването на конфликта с чужди оръжия продължава въпреки опитите за контрол на ембаргото.

През февруари СС при ООН прие резолюция за Либия с настояване към международната общност да спазва ембаргото за доставяне на оръжие в тази
страна, както и да бъдат изведени всички намиращи се там наемни контингенти. Оттогава външният министър на ФРГ Хайко Маас заяви за многобройни нарушения на забраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови