Маршал Хафтар показа възстановената си армия в Либия

Ганчо Каменарски 20 октомври 2020 в 17:45 10220 0

Либийската национална армия (ЛНА) възстановява боеспособността си след поредицата от несполуки и дори вече е провела нещо, като парад на 128-а усилена бригада, в който са привлечени 400-450 броя различна техника и около 2000 военнослужещи. Това се вижда от поредица от снимки публикувани в туитър от потребителята Libya Monitoring.

Главнокомандващ на ЛНА е маршал Халифа Хафтар. Официално признатото Правителство на националното единство (ПНС) на Либия реално управлява западната част на страната, но не е признато от властите в Източна Либия, особено от избрания през 2014 г. парламент, който обяви Халифа Хафтар за легитимен и го произведе в маршал. Армията на Хафтар се бори срещу силите на ПНС, които са помагани от Турция с оборудване, боеприпаси и въздушна поддръжка. Контролираните от ЛНА войски са подкрепяни от Египет, Саудитска Арабия, Франция и ОАЕ и Русия.

От снимките на Libya Monitoring се вижда, че основа на формированието са традиционните за тези места въоръжени пикапи Toyota от различни модификации. Върху тях е инсталирано различно въоръжение: съветски 12,7 мм картечници ДШК, китайски картечници W85 14,5-мм КПВ, двуцевни малокалибрени оръдия ЗУ-23-2.

На едно от поместените в Мрежата видеа е показана стрелба с такива автоматични оръдия. Вижда се, че дори къси серии силно разклащат автомобилите и за точност на попаденията изобщо не става дума.

Военни експерти също така се съмняват в ефективността на демонстрираните за първи път самоходни 20-мм минохвъргачки М74 югославско производство, монтирани на автомобилно шаси. Прогнозира се обаче да излязат от експлоатация след не продължителна експлоатация.

Показани са голям брой йордански бронирани автомобили KADDB Al Wahsh ISV и Cobra - LAMV на канадско-емиратската компании STREIT Group.

Тежката техника е представена със сериозните 122-мм самоходни руски гаубици „Гвоздика” и със средните танкове Т-55 със 100-мм оръдия. Те са наследени от предишния режим на Муамар Кадафи.

Наследени са и доста редките вече севернокорейски 122-мм реактивни системи за залпов огън ВМ-11 на базата на камиони Isuzu HTW 11.

Според показаното на този парад анализатори правят извод, че Либийската национална армия след поредица от несполуки вече е успяла в общи линии да възстанови своята боеспособност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови