Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA) даде разрешение IQOS да се предлага на пазара като тютюнево изделие с модифициран риск

OFFNews 09 юли 2020 в 14:20 6127 0

Снимка ФМИ

На 07 юли 2020, Агенцията по храни и лекарства на САЩ (FDA) издаде разрешение IQOS, системата за нагряване на тютюн на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ), да се предлага на пазара в САЩ в категорията тютюневи изделия с модифициран риск (ТИМР). При издаване на разрешението агенцията констатира, че намаленото излагане при IQOS е подходящо за промоция на общественото здраве.

- Решението показва, че IQOS е фундаментално различeн продукт и по-добър избор за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат

- IQOS е първата и единствена електронна система за нагряване на тютюн, която получава разрешение за продажба в САЩ чрез процедурата на FDA за изделия с модифициран риск (ТИМР)

FDA разреши предлагането на IQOS със следните твърдения:
IQOS нагрява тютюна, без да го гори.
• Това значително намалява образуването на вредни и потенциално вредни вещества.
• Научните изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на организма на вредни или потенциално вредни вещества.

- Заключението на агенцията е, че наличните научни доказателства сочат, че IQOS се очаква да донесе ползи за общественото здраве както за потребителите, така и за хората, които в момента не употребяват тютюневи изделия.

- Решението на FDA надгражда формиращия се консенсус сред независимите изследователи, че IQOS е по-добър избор от продължителното пушене и идва след решението на FDA от април 2019 г., с което се разрешава IQOS да се предлага в търговската мрежа в САЩ.

- Решението на FDA е важен пример за това как правителствата и здравните власти могат да регулират бездимните алтернативи и да ги разграничат от цигарите с оглед опазване и подобряване на общественото здраве.

Това решение е взето след преглед на пакета от подробни научни доказателства, представен от ФМИ на FDA през декември 2016 г. в подкрепа на заявлението за ТИМР.

В своя коментар след обявлението на FDA Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на ФМИ, заяви:

„Решението на FDA е историческо събитие за общественото здраве. Голяма част от десетките милиони мъже и жени в Америка, които пушат, ще спрат цигарите, но много от тях няма да го направят. С днешното решение става възможно тези пълнолетни лица да получат информация, че пълното преминаване на IQOS е по-добър избор от продължителното пушене. FDA се произнесе, че научните изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на вредни или потенциално вредни вещества.

IQOS е фундаментално различен продукт в сравнение с горимите цигари и трябва да се регулира по различен начин, и това се признава от FDA. Сега, повече от всякога, има спешна нужда от напълно различен разговор за подхода на сътрудничество, чрез който да се постигне бъдеще без дим. Решението на FDA е важен пример за това как правителствата и здравните власти могат да регулират бездимните алтернативи и да ги разграничат от цигарите с оглед опазване и подобряване на общественото здраве.

Най-добрият избор за здравето е хората никога да не започват да пушат или да се откажат изцяло от пушенето. А най-доброто, което могат да направят тези, които не се отказват, е да преминат на научно доказан бездимен продукт. Към 31 март 2020 г. според данни на ФМИ близо 10.6 милиона пълнолетни пушачи по света вече са спрели да пушат и са преминали на IQOS. Ние вярваме, че това решение ще спомогне за това пълнолетните американци по-бързо да се откажат от цигарите.

Днешното решение е резултат от постоянния ни ангажимент да поставяме науката на първо място в нашия стремеж да заменим цигарите с бездимни алтернативи възможно най-бързо.

Ще продължим да работим с FDA, за да предоставим всяка поискана допълнителна информация, така че да можем да предлагаме IQOS като изделие с намален риск.“

Повече информация можете да намерите на уебсайтовете на ФМИ: www.pmi.com и www.pmiscience.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови