IQOS тръгна на пазара в САЩ

ОFFNews 11 октомври 2019 в 17:34 4681 0

∙ Първият IQOS магазин отвори 6 месеца след като устройството за нагряване на тютюн получи разрешение от FDA за продажба в САЩ.

∙ IQOS устройствата нагряват тютюн, не са eлектронни цигари с никотинова течност.

Филип Морис стартира продажба на системата за нагряване на тютюн IQOS в Атланта, Джорджия, чрез лицензирания си представител за американския пазар Алтрия, предаде CNBC.

IQOS се разработва повече от 10 години от Филип Морис, като две години отне прегледът на научните данни на компанията от Американската агенция по храни и лекарства, която регулира тютюневите изделия в САЩ.

Агенцията по храни и лекарства (FDA) разреши продажбата на IQOS в САЩ през април тази година, определяйки продукта като „подходящ за опазване на общественото здраве“, а за целта издаде строги маркетингови указания, насочени към осигуряване употреба на IQOS само от пълнолетни пушачи, за да се предпазят младите хора и непушачите, а пушачите да намалят вредата за себе си.

IQOS не е нито изпаряващо устройство (електронна цигара), нито обикновена цигара. Устройството нагрява тютюна, без да го гори, като идеята е потребителите да получат никотин като при цигарите, но с по-малко токсини и вредни вещества.

За разлика от електронните цигари, IQOS използва истински тютюн. Устройството нагрява тютюна, вместо да го гори, като по този начин липсва химичният процес, характерен за пушенето на цигара, при който се образуват много вредни токсини.

Според Алтрия, ползването на IQOS наподобява пушенето на цигара и затова е привлекателен заместител за пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат цигари. От приблизително 34 милиона пълнолетни пушачи в САЩ, Алтрия изчислява, че около 20 милиона търсят алтернативи, тъй като електронните изпарители, които са опитвали не са били за тях, заяви говорителят на Алтрия Дейвид Сътън пред CNBC.

Прегледът на Американската агенция по храните и лекарствата установи, че аерозолът, който се произвежда при употребата на IQOS, съдържа по-малко токсични химикали от цигарения дим. Той също така открива, че много от идентифицираните токсини присъстват в по-малки количества в парата на IQOS в сравнение с цигарения дим. Въпреки това, IQOS не може да бъде рекламиран като по-малко вреден от цигарите, докато Американската агенция по храни и лекарства не се изкаже по второто заявление на Филип Морис за „продукт с модифициран здравен риск“.

Въпреки че няма регулаторна дефиниция, Американската агенция по храни и лекарства счита, че продукт, подходящ за опазване на общественото здраве е този, който може да доведе до намаляване на заболеваемостта и смъртността от тютюнопушенето.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови