10 месеца след протестите в Иран моралната полиция възобновява патрулите си

OFFNews 17 юли 2023 в 12:50 923 1

Морална полиция

Снимка Pinterest

Моралната полиция в Иран

Иранската морална полиция възобновява патрулите си, с които следи дали жените спазват правилата за облекло и покриват косите си на обществени места, съобщи Би Би Си. Патрулите бяха спрени след масовите протести в Иран заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от "Моралната полиция", защото не е носила забрадката си правилно

Нравствената полиция възобновява дейността си десет месеца след случая с ареста на Махса Амини в Техеран, която малко след него изпада в кома и умира. В резултат на смъртта ѝ избухнаха масови национални протести, които бързо прераснаха в недоволство срещу властта. Тогава патрулите бяха спрени, а много жени демонстративно спряха да носят хиджаб.

Иранският наказателен кодекс се базира на шериата, а заложените в него ограничения на някои основни права се отразяват в законите на държавата. Такъв е законът за задължително носене на хиджаб, който е приет след Ислямската революция през 1979 г. Според него жените трябва да покриват косите си с хиджаб (забрадка) и да носят дълги, широки дрехи, за да прикрият фигурите си.

Моралната полиция трябва да гарантира, че тези правила се спазват, а нарушителите се наказват. Говорителят на полицията Саид Монтазеролмахди казва, че по време на патрулите служителите първо ще предупреждават жените, които не спазват правилата, а ако не се подчинят на заповедите, полицията може да прибегне до „правни действия“.

Дейността на нравствената полиция и протестите след смъртта на Махса Амини

От Ислямската революция през 1979 г. насам в Иран съществуват различни форми на нравствена полиция, но последната ѝ версия - известна официално като Gasht-e Ershad - е основно натоварена с прилагането на ислямския кодекс за поведение в Иран.

Нейните части започват да патрулират през 2006 г., за да наложат спазването на правилата за обличане, които изискват от жените да носят дълги дрехи и забраняват къси панталони, скъсани дънки и други дрехи, считани за нескромни.

През декември миналата година главният прокурор на страната Мохамед Джафар Монтазери заяви, че моралната полиция ще бъде разпусната, но "тя няма нищо общо със съдебната власт и е закрита оттам, откъдето е създадена“.

В Иран контрола върху силите на реда осъществява Министерството на вътрешните работи. 

Протестите избухнаха през септември 2022 г., след като 22-годишната Махса Амини е била на посещение в столицата Техеран със семейството си, когато е арестувана и обвинена в неправилно носене на хиджаб, защото се е виждала част от косата ѝ. След ареста младото момиче изпада в кома и умира. 

Родителите ѝ твърдят, че тя е пребита с палки от служители на реда, а версията на полицията е, че Махса Амини е паднала, докато е чакала с други задържани жени. 

Този случай разгневи милиони иранци, което доведе до провеждането на антиправителствени протести в цялата страна в продължение на месеци, при които бяха убити близо 600 протестиращи, като са извършени и няколко държавни екзекуции. 

В месеците след протестите много жени спират да носят хиджаб. Това се забелязва и от видеоклиповете, публикувани в социалните медии, които показват, че жените, неносещи хиджаб, са все по-често срещани.

На свой ред обаче иранските власти въвеждат по-строги наказания, включително принуждаване на предприятията да затворят, ако не спазват законите за правилно носене на хиджаб.

Въпреки че протестите привлякоха огромен брой иранци, някои хора все още твърдо подкрепят строгите правила за облеклото.

По-рано тази година се появиха видеокадри от охранителните камери в магазин, които са заснели как мъж се приближава към две жени без хиджаб, които пазаруват, заговаря една от тях, след което я залива с мляко и я удря по главата. Според местни медии жените са задържани заради неносене на хиджаб на обществено място, но мъжът също е арестуван. 

Някои хора смятат, че властите ще успеят да наложат отново правилата за облекло.

„Те не могат да го налагат както преди – твърде голям е броят на хората, които не се подчиняват сега. Не могат да се справят с всички ни, последното нещо, което могат да направят, е да използват насилие и сила срещу нас. Те не могат да го направят“, казва иранска студентка пред Ройтерс. 

Не е ясно колко мъже и жени работят за силите за сигурност на Иран, но те имат достъп до оръжия и центрове за задържане, както и до така наречените „центрове за превъзпитание“.

Освен стотиците задържани и извършените екзекуции, разузнавателните служби и силите за сигурност на Иран са извършили ужасяващи изтезания, сред които побой, бичуване, удари с електрошок, изнасилвания и други форми на сексуално насилие над деца на 12-годишна възраст, за да потушат участието им в общонационалните протести.

Жестокото потушаване на протестите и нарушаването на човешките права привлече вниманието на международната общност, като Обединеното кралство и други западни страни наложиха няколко пакета санкции на моралната полиция и други високопоставени лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!