Иран: Задържани деца са бичувани, удряни с електрошок и изнасилвани от властите при протестите

OFFNews 17 март 2023 в 19:00 2450 2

Протестите в Иран

Снимка Getty Images/Архив

Протестите в Иран

Разузнавателните служби и силите за сигурност на Иран са извършили ужасяващи изтезания, сред които побой, бичуване, удари с електрошок, изнасилвания и други форми на сексуално насилие над деца на 12-годишна възраст, за да потушат участието им в общонационалните протести, заявяват от неправителствената организация "Амнести Интершенънъл". 

Протестите в страната започнаха през септември 2022 г., когато 22-годишната Масха Амини беше задържана от моралната полиция в Техеран на 13 септември за предполагаемо нарушение на строгите ирански правила, изискващи от жените да покриват косата си с хиджаб. Месец по-късно стана ясно, че полицията в Иран е пребила до смърт 15-годишна ученичка.

15-годишно момиче е било пребито до смърт от силите за сигурност при обиск в училището му в Северозападен Иран. Ученичката Асра Ханахи е починала от побоя, твърди учителският съюз. Официални лица отричат информацията. Държавната телевизия разпространи версията, че Асра е имал проблеми със сърцето и това е довело до смъртта ѝ.

Amnesty International разкрива насилието, упражнявано върху деца, арестувани по време на и след протестите шест месеца след тяхното начало. Разследването разкрива методите на изтезания, които Революционната гвардия, паравоенната полиция "Басидж" и други сили за сигурност и разузнаване са използвали срещу задържани момчета и момичета, за да ги наказват и унижават и да изтръгват принудителни "признания".

"Иранските държавни агенти са откъсвали деца от семействата им и са ги подлагали на неописуеми жестокости. Отвратително е, че длъжностните лица са упражнявали такава власт по престъпен начин над уязвими и уплашени деца, причинявайки силна болка и мъка на тях и техните семейства и оставяйки им тежки физически и психически белези. Това насилие над деца разкрива умишлената стратегия за смазване на жизнения дух на младежите в страната и спирането им да искат свобода и човешки права", заяви Диана Елтахауи, заместник-регионален директор на Амнести Интернешънъл за Близкия изток и Северна Африка.

По думите й властите трябва незабавно да освободят всички деца, задържани заради мирен протест.

"Тъй като няма изгледи за ефективни безпристрастни разследвания на изтезанията на деца в страната, призоваваме всички държави да упражнят универсална юрисдикция спрямо ирански длъжностни лица, които са основателно заподозрени в престъпления по международното право, включително изтезанията над протестиращи деца", посочва Елтахауи.

Да разкажеш за изтезанието на майка си 

"Бях принуден да кажа това, което искаха, защото ме изнасилиха с маркуч. Хващаха ръката ми и насила ме караха да слагал пръстови отпечатъци върху документите", казва момче, задържано по време на протест от властите.

От началото на разследванията на "Амнести интернешънъл" за бруталните изтезания от страна на иранските власти организацията подробно документира случаите на седем деца. Жертвите и техните семейства са разказали за случващото се. За това свидетелстват и разказите на 19 очевидци, сред които двама адвокати и 17 възрастни задържани, които са били задържани заедно с децата. Интервюираните жертви и очевидци са от провинции в цял Иран.

Масово задържане на деца

Иранските власти признаха, че общият брой на задържаните във връзка с протестите е над 22 000 души. Въпреки че не са представили разбивка за това колко от задържаните са деца, държавните медии съобщиха, че децата са съставлявали значителна част от протестиращите, пишат от организацията. 

Амнести Интернешънъл изчислява, че хиляди деца може да са били сред тези 22 000 задържани. 

"Отвратително е, че длъжностни лица са упражнили такава власт по престъпен начин над уязвими и уплашени деца..."

Констатациите на Амнести Интернешънъл сочат, че арестуваните деца, както и възрастните, първо са били отвеждани, често с вързани очи, в центрове за задържане, управлявани от Революционната гвардия, Министерството на разузнаването и други сили за сигурност. 

След дни или седмици на задържане без връзка с обществеността, те са преместени в затвори. Агенти в цивилни дрехи са отвличали други хора от улиците по време на или след протести, отвеждали са ги на неофициални места като складове, където са ги измъчвали, преди да ги изоставят на отдалечени места. Такива отвличания са имали за цел да накажат, сплашат и възпрат децата от участие в протестите, отбелязва организацията. 

Много деца са били задържани заедно с възрастни, в противоречие с международните стандарти, и са били подложени на същите форми на изтезания. Един от задържаните разказва пред Амнести Интернешънъл, че в една от провинциите властите са принудили няколко момчета да застанат в редица заедно с възрастни задържани и са ги удряли с електрошок.

Повечето от децата, арестувани през последните шест месеца, са били освободени - понякога под гаранция в очакване на разследване или предаване на съд. Много от тях са били освободени едва след като са били принудени да подпишат писма за "разкаяние" и да обещаят да се въздържат от "политически дейности" и да посещават проправителствени митинги.

Преди да ги освободят, държавните служители често заплашват децата с наказателно преследване по обвинения, за които се предвижда смъртно наказание, или с арест на техните роднини, ако подадат жалба.

В поне два случая, документирани от "Амнести интернешънъл", въпреки заплахата от репресии, семействата на жертвите са подали официални жалби до съдебните органи, но нито един от тях не е бил разследван.

Изнасилване и друго сексуално насилие

Разследването на "Амнести интернешънъл" разкрива също, че държавни служители са използвали изнасилване и друго сексуално насилие, включително с електрошок, като оръжие срещу задържани деца, за да сломят духа им, да ги унижат и накажат и/или да изтръгнат "признания". За този модел широко съобщават и възрастни задържани жени и мъже.

Властите са отправяли сексуални обиди към задържаните момичета и са ги обвинявали, че искат да разголят телата си, само защото протестират за правата на жените и момичетата и се противопоставят на задължителното забулване.

Побоища, бичуване, удари с електрошок и други злоупотреби

Силите за сигурност редовно бият деца по време на ареста, в превозните средства по време на прехвърлянето им и в центровете за задържане, отбелязва организацията. Други описани методи на изтезания включват бичуване, удари с електрошокови пистолети, насилствено даване на неидентифицирани хапчета и държане на главите на децата под вода.

В един от случаите няколко ученици са били отвлечени за това, че са написали на стена протестния лозунг "Жена, живот, свобода". Роднина на една от жертвите разказва пред Амнести интернешънъл, че облечени в цивилни дрехи държавни служители са отвлекли момчетата, отвели са ги на неофициално място, измъчвали са ги и са ги заплашвали да ги изнасилят, след което са ги захвърлили в полусъзнание в отдалечен район часове по-късно.

Жертвата разказва на своя роднина:

"Удряха ме с електрошок, биеха ме в лицето със задната част на пистолет, удряха ме по гърба и ме биеха с палки по краката и ръцете. Заплашиха, че ако кажа на някого, ще ме задържат отново, ще направят още по-лоши неща и ще предадат трупа ми на семейството".

Жертвите и семействата разказват как държавните служителиса душили деца, окачвали са ги на ръцете им или на шаловете, увити около врата им, и са ги принуждавали да извършват унизителни действия.

Момче разказва:

"Казаха ни [на повече от десетина души] да издаваме пилешки звуци в продължение на половин час - толкова дълго, че да "снасяме яйца". Принуждаваха ни да правим лицеви опори в продължение на час. Аз бях единственото дете там. В друг център за задържане ни настаниха 30 души в клетка за петима души".

Психологически изтезания и безспирни заплахи

Държавните служители са използвали и психологически изтезания, включително заплахи за смърт, за да наказват и сплашват децата и/или да ги принуждават да правят принудителни "признания". Държавните медии излъчиха "принудителните признания" на поне две момчета, задържани по време на протестите.

Майката на момиче, което е било задържано от Революционната гвардия, заяви пред Amnesty International:

"Обвиниха я (дъщеря ми), че гори забрадки, обижда върховния лидер и иска да свали [Ислямската република], и й казаха, че ще бъде осъдена на смърт. Заплашиха я да не казва на никого... Принудиха я да подпише декларация и да сложи пръстовите си отпечатъци на документа. Тя сънува кошмари (оттогава) и не ходи никъде. Дори не може да чете уроците си."

Децата са били държани и при жестоки и нечовешки условия на задържане, включително крайна пренаселеност, лош достъп до тоалетна, липса на достатъчно храна и питейна вода, излагане на силен студ и продължително изолиране.

Момичетата са задържани от изцяло мъжки сили за сигурност, без да се вземат предвид специфичните им нужди. На децата е отказана адекватна медицинска помощ, включително за наранявания, получени по време на изтезания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови