Завръща ли се отново тенденцията за по-малки мъжки часовници?

OFFNews 10 ноември 2022 в 15:20 5265 0

часовници
часовници

Когато мъжките часовници за първи път се трансформират от джобни към ръчни часовници, еволюцията е движена от практически съображения, а не от естетически. От ранните модели, носени в окопите по време на Първата световна война до емблематичните модели от 50-те години на миналия век като Rolex Explorer например, през по-голямата част от 20-ти век предпочитанията са били не по-големи от 36 мм мъжки ръчни часовници (по информация на Chasovnici-bg.com)

Кога размерът започна да има значение?

С течение на времето часовниците са се превърнали от просто функционални инструменти в търсени модни аксесоари, а през 90-те години часовниците се превръщат в символ на статус. Извънгабаритните ръчни часовници взимат популярност, като звезди като Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер се хвалят с огромни по размери часовници от марките Panerai и Audemars Piguet.

Огромните размери (52,5 милиметра) на Royal Oak Offshore T3 Chronograph, носен от Шварценегер в Терминатор 3, помагат за прокарването на тенденцията към все по-големи ръчни часовници през 2000-те и 2010-те. Часовниците с размери над 45 mm стават все по-модерни, като марките Breitling, IWC, Omega и Rolex увеличават размера на корпусите, за да задоволят потребителското търсене.

Какви са признаците, че модата се обръща?

Основната индикация, че по-дребните на размер мъжки часовници може да се върнат на мода е, че повечето големи марки пускат модели с много по-малки циферблати през последните няколко години и те изглежда набират популярност.

През 2021 г. Rolex пуска последното си поколение Explorer - с умален размер от 36 mm. Намаляването на размера с три милиметра в такъв емблематичен модел със сигурност изглежда прецедент, тъй като е рядкост да видите Rolex да създаде промяна в дизайна и след това да го върне няколко години по-късно.

Новият 36-милиметров корпус е завръщане към оригинала, лансиран през 1953 г. и носен от сър Едмънд Хилари при първото му изкачване на връх Еверест през май същата година - което предполага, че популярността на ретро визия също се завръща. Фактът, че шампионът на UFC Конър Макгрегър е заснет миналото лято да носи 36-милиметров Rolex Day-Date, също е знак, че тенденцията известните твърди мъже да парадират с големи часовници може да е приключила.

Дори Panerai, известен с по-големите си часовници, пуска три нови мъжки модела Panerai Luminor Marina Quaranta през 2021 г., всеки с размери 40 mm – което е малък размер за техните стандарти.

Класическият Big Pilot на IWC също става малко по-малък през 2021 г. Диаметърът на корпуса е намален от 46,2 мм на 43 мм. Освен това е изтънен вертикално с 2 mm, което прави носенето му много по-различно от предшественика му. Въпреки че все още е голям часовник, намалението до 43 mm е значително.

Компанията за луксозни часовници Zenith е една марка, която изрично е насочила вниманието си към по-малки часовници. Главният изпълнителен директор на компанията наскоро разкри, че иска да прави "красиви мъжки часовници, които могат да се носят както от мъже, така и от жени", със стратегически фокус върху Азия, където ново поколение потребители популяризират унисекс модата. В резултат на това 80 процента от колекцията им скоро ще включва корпуси с размери между 37 мм и 41 мм - това, което той нарича "сладкото място".

Само фаза или голяма промяна?

Като се имат предвид всички неща, изглежда, че скорошната тенденция за по-малки циферблати на часовници може да бъде повече от просто фаза, а не само защото извънгабаритните часовници са прекарали времето си в светлината на прожекторите.

През последните пет години имаше бум на ретро пазара, където много от артикулите, разграбвани от колекционерите, са класически, под 40 мм. Това неминуемо има допълнителен ефект върху видовете часовници, които купувачите за първи път искат да носят.

Свързан с продажбите втора употреба е нарастващият фокус на часовникарската индустрия върху устойчивостта. Тъй като всички големи марки луксозни часовници сега опитват нови методи за намаляване на въздействието си върху околната среда, изглежда неизбежно намаляването на корпусите на часовниците - като по този начин се използват по-малко материали - все повече ще става част от тази стратегия.

Може би най-значимият фактор, който би могъл да превърне корпусите с по-скромни размери в стандарт през следващите години, е обществената промяна към неутрални спрямо пола стилове.
В много обсъждана статия миналата година експертът по часовници Кара Барет твърди, че часовниците трябва да са унисекс и има много признаци, че това мнение се приема от големите марки.

Браян Дъфи, главен изпълнителен директор на Watches of Switzerland Group, наскоро каза пред Financial Times: „Няма съмнение, че от гледна точка на потребителите има пълно сближаване на пола“. „Исторически часовниците са създавани за професии, в които доминират мъжете. Но животът се промени. Сега имаме жени пилоти, състезатели, подводничари и така нататък. Уместността на пола е намаляла.“

Онлайн магазин за часовници Chasovnici-bg.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки