Защо европейските дизайнери обличат мъжете в поли

Стефка Накова 28 юли 2017 в 18:23 53109 0

30 ученици в британския град Девлин ходиха на училище с поли в рамките на последния месец. По този екстравагантен начин учениците искали да изразят своя протест против забраната за носене на къси панталони в 30-градусовата жега.

Малко преди това в друга част на Великобритания служител пристигна в офиса с пола. Този ход пък бил в отговор на забрана за носене на къси панталони в компанията, в която работи.

Не само британците обаче са видели в женските дрехи спасение от жегата и начин за противодействие на шефовете си. Шофьори на автобуси във френския град Нант се появили с поли на работа в знак на протест.

По същото време в Париж се проведе седмицата на мъжката мода, където водещите дизайнери - от Dior до Alexander McQueen, сякаш се бяха уговорили да подкрепят този стихиен флашмоб и представиха колекции, в които на практика отсъстваше разделението по пол. 

Опитите на модната индустрия да облече мъжете в женски дрехи не са от вчера. Пионер в тази област е британският стилист Рей Петри. През 1980 г. той започва да популяризира образа на мъжа с пола. Вдъхновен от неговите облекла, Жан-Пол Готие развива тази тема в своите колекции. Следват го Вивиан Уестууд, Дрийс Ван Нотен и други именити дизайнери.

Макар че полите в мъжкия гардероб не стават масово явление, те навлизат в света на поп културата. Като започнем от хипитата през 60-те и стигнем до рокаджиите през 90-те години на миналия век, звездите използват женски дрехи в своите сценични, живописни образи. Какво толкова има в превъплащението на Дейвид Боуи или изпълнението на лидера на Нирвана, Кърт Кобейн който се появи в рокля на цветя . Кобейн дори излезе на начална страница на списанието The Face.

През 2003 г. в музея „Метрополитън“, в Ню Йорк се проведе изложбата „Смело сърце: Мъже в поли“. Името е препратка към известния филм с Мел Гибсън, в който шотландците, борещи се за независимост, са облечени в традиционните шотландски полички, наречени килт. Изложбата е посветена на превръщането на полата от универсален елемент от облеклото, каквито са били например тогата в Древен Рим килтът, в ясно обвързана с пола част от гардероба.

Поставянето на панталоните етикет "мъжко облекло" не се е случило много отдавна - едва в средата на XIX век. Преди това детските дрехи в Европа не са били разделени по пол. Момчетата и момичетата до 7 години са обличани в рокли и туники и едва след това се е появила традицията на момчетата са подарява първия панталон, което символизира превръщането му в мъж.

Организаторите на изложбата отбелязват, че това разделяне исторически няма нищо общо с женствеността или мъжествеността, а е следствие само от наложените културни асоциации.

"От 60-те години насам, с развитието на субкултурата и тенденцията да не се носят официални дрехи, мъжете получиха по-голяма свобода в облеклото, но все още нямат достъп до разнообразието от гардероба на жените", отбелязва със съжаление кураторът на изложбата Андрю Болтън.

Сега дизайнерите се опитват да върнат мъжете към носенето на поли, а причината за това е проста - преди 100 години панталонът е влязъл в женския гардероб, защо полата да не влезе в мъжкия. 

Пред 2003 година актьорът Вин Дизел се появи на церемонията на Европейските музикални награди с кожена пола. Две години по-рано синът на американския актьор Уил Смит Джейдън започна да ходи с поли и рокли и дори се снима в рекламната кампания на дамската колекция на Луи Вюитон.

В интервю тийнеджърът обясни: "След 5 години едно момче ще може да дойде на училище с пола и никой няма да го бие и няма да се възмути. Правя това за бъдещето на децата си и на следващите поколения, които ще смятат за нормални нещата, които по-рано са били неприемливи".

Младежът беше подкрепен от рапъра Young Thug, който се появи на обложката на своя соло албум с рокля на италиански дизайнер, като заяви, че женското облекло му стои много по-добре, като на рок звезда. Част от тази вълна е и Кание Уест.

В преследване на унищожаването на поредния стереотип и завладяването на нова пазарна ниша обаче модните визионери изглежда са забравили, че дори шотландците с храбри сърца не носят килт на училище или на работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови