Въпреки два спечелени рунда българският боксьор Хавиер Диас бе отрязан от полуфиналите

OFFNews 02 ноември 2021 в 21:30 2841 0

Снимка https://www.bgboxing.org

Хавиер Ибанес Диас отпадна на четвъртфиналите на световното първенство по бокс за мъже в Белград, въпреки че спечели два рунда в мача си с французина Самюел Кистоюри, съобщи специалният кореспондент на БТА Георги Крумов

Българският представител в категория до 57 килограма отстъпи с 2:3 (29:28, 29:28, 28:29, 28:29, 28:29) съдийски гласа. Решението разгневи старши треньора на тима Жоел Арате и той отказа да говори след мача, а ръководителят на националите Валентин Поптолев каза, че ще бъде подадена контестация заради крайния резултат.

Ибанес Диас, който е последният български участник на световното първенство в сръбската столица, започна колебливо мача, но го завърши с явно предимство. Арбитрите край ринга дадоха първия рунд в полза на Кистоюри с 4:1 гласа, но във вторите три минути по-агресивната игра на родения в Куба български национал даде резултат и това доведе до три резултата от 10:9 в полза на Ибанес Диас.

В последния рунд Ибанес Диас продължи да доминира и вкара няколко много тежки удара в торса на Кистоюри, който също показа много качествен бокс. По-добрата игра на българина бе оценена от трима от съдиите - тези от Киргизстан, Република Корея и Ирландия, но това не се оказа достатъчно за национала ни за победа.

В крайна сметка арбитрите от Киргизстан и Южна Корея дадоха мача в полза на Ибанес Диас с 29:28, докато тези от Ирландия, Швеция и Гватемала присъдиха същия резултат, но в полза на французина.

На полуфиналите в четвъртък Кистоюри ще се бие с американския тийнейджър Джамал Харви, който спечели с пълно съдийско единодушие срещу Руджакран Джунтронг от Тайланд.

В другата половина на жребия на полуфинал са Серик Темиржанов от Казахстан, който победи с 5:0 руснака Едуард Савин, а със същия резултат кубинецът Освел Кабайеро Гарсия спечели срещу мексиканеца Мигел Вега Барерас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки