Тъжен край на исландската приказка

Франция се разправи с островитяните с 5:2 и отправи предизвикателство към Германия

OFFNews 04 юли 2016 в 00:17 6793 0

Тъжен край имаше исландската приказка на Евро 2016. Домакинът Франция разгроми сензационно представящият се до този момент островен тим с 5:2 в последния 1/4-финал и си уреди среща със световния шампион Германия в спор за място на финала.

Французите не показаха никакъв сантимент към исландците, които доказаха срещу Англия, че могат да бъдат много опасни. Резултатът беше открит още в 12-ата минута, когато нападателят на Арсенал Оливие Жиру беше изведен зад отбраната след много добро подаване на Матюиди. Жиру стреля добре от малък ъгъл, прокарвайки топката между краката на Халдорсон. В 19-ата минута Пол Погба удвои с гол с глава след изпъление на ъглов удар. Последваха силни минути за исландците, които в 24-ата минута пропуснаха да намалят, след като удар на Бьодварсон мина край вратата. В 34-ата минута Патрис Евра беше задържан в наказателното поле, но дузпа не беше отсъдена.


В края на полувремето имената си сред голмайсторите записаха и Димитри Пайе и Антоан Гризман, който отбеляза юбилейното 100-о попадение на Евро 2016. Исландия върна един гол в 56-ата минута, когато Сигторсон засече отблизо центриране в наказателното поле. Още в следващата атака Жиру отбеляза пети гол във вратата на исландците, след като спечели въздушен двубой в наказателното поле и се разписа с глава. До края на мача исландците стигнаха и до втори гол в 84-ата минута, след като Бярнасон засече с глава центриране на Скуласон за крайното 2:5.

С победата Франция се класира за пръв път на полуфинал на европейско първенство от 2000 година насам, когато триумфира на шампионата в Белгия и Холандия.  Съперник на "петлите" ще бъде Германия. Двубоят е на 7 юли в Марсилия, а ден по-рано ще бъде определен и другият финалист. В Лион едни срещу други се изправят отборите на Португалия и Уелс.

Франция - Исландия 5:2

1:0 - Жиру (12)
2:0 - Погба (19)
3:0 - Пайе (42)
4:0 - Гризман (45)
4:1 - Сигторсон (56)
5:1 - Жиру (58)
5:2 - Бярнасон (84)

Франция (4-2-3-1): Лорис; Саня, Косиелни (72-Мангала), Юмтити, Евра; Погба, Матюиди; Сисоко, Гризман, Пайе (80-Коман); Жиру (60-Жиняк).

Исландия (4-4-2): Халдорсон; Саеварсон, Арнасон (46-Игнасон), Р. Сигурдсон, Скуласон; Гудмундсон, Гунарсон, Г. Сигурдсон, Бярнасон; Бьодварсон (46-Финбогасон), Сигторсон (83-Гудьонсен).

Жълти картони: Юмтити, Бярнасон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews