Ники Александров: Уелс и Исландия в заключителните фази на ЕURO 2016 оправда решението на УЕФА за разширяване на формата

OFFNews 01 юли 2016 в 18:05 4783 0

Тази година Евро 2016 изненадва всички футболни запалянковци. За първенството, бъдещите проекти на Gong.bg и още любопитни теми екипът на OFFNews разговаря с Ники Александров, един от най-популярните спортни журналист в България - главен редактор на спортния сайт www.gong.bg и водещ в Дарик радио. През последния месец най-новият му проект е уеб шоуто „Без бутонки", съвместно с водещия спортен журналист Томислав Русев. Двамата коментират най- актуалните събития от спорта, футбола и UEFA EURO 2016 в епизодите на продукцията Vbox7.com. За един месец „Без бутонки" буквално се превръща в най-гледаното спортно уеб предаване с над половин милион гледания във Vbox7.com.

Тази година Европейското първенство ни поднася много изненади. Отбори, които не са приемани за лидери, заеха първи места в груповата фаза. Като дългогодишен спортен журналист, как бихте описали Евро 2016?

Бих го описал така, както вероятно други колеги, от неутрални страни са описвали световното в САЩ през 1994-а година, когато някаква си България се пречкаше насам-натам, или Световното през 2002-а, когато до полуфиналната фаза достигнаха тимове като Турция и Южна Корея. Сега е подобно. А присъствието сред последните 8 на отбори като Уелс и Исландия, абсолютни дебютанти на подобен форум, оправдава напълно решението на УЕФА за разширяване на формата. Ако при 24 финалисти отново гледахме все същите четвъртфинални мачове с до болка познати съперници, то това щеше да означава провал на идеята. Сега обаче е шарено, интересно и любопитно.

Кои два отбора според Вас ще са на финала? Кой е Вашият фаворит?

Моят фаворит се „екзитна”, вече е у дома. Там го чака кривата физиономия на Борис Джонсън. Но временния ми такъв, хайде не фаворит, а любим тим е този на Уелс. Все пак едва ли и Уелс и Исландия ще са финалисти, но някои измежду Италия, Франция и Белгия съм сигурен, че ще се дореди. Клишето гласи: на този етап всичко е възможно!


Gong.bg направи мащабно покриване на Евро 2016 включително предава на живо всички мачове от първенството. Как се реализира технологично и ресурсно подобно покритие?

Всичко това се случи най-вече поради солидния гръб, който имаме в лицето на Нова Броудкастинг Груп, както и на нашата страхотна компания Нетинфо. Иначе – не ме питайте! Имаше моменти, когато ме спираха и весело ме закачаха: „Ехе Ники, айде идва Европейското...”, а аз мислено си казвах: „Да вземе да минава това първенство, че ни взе здравето!”. С две думи – няма да е пресилено ако кажа, че близо година подготвяме всичко това. Най-трудната част бе комуникацията с УЕФА относно всеки детайл, тъй като нашата медия се води официален носител на правата. Трябваше всичко да бъде изпипано. Нямаше да се справим, ако не бяха усилията на целия екип – благодаря им от сърце!

Кои други първенства планирате да излъчвате на живо? Планирате ли да предавате на живо двубоите от А футболна група на българското първенство?

Николай Александров: Ние сме спортният сайт на цялата медийна група и логично, нещата, които ще вървят в тв-ефира ще бъдат застъпени в голяма степен. От тази година има нов формат на елитното ни футболно първенство, чакаме с интерес какво ще се случи и също така сме готови да поемем още по-големия обем мачове, които предстоят да се изиграят. Искаме съвсем категорично Gong.bg да бъде мястото, където всеки фен ще намери всичко за своя любим тим – било то български или чуждестранен. Рядко може да се намеру друг сайт у нас, който да произвежда над 150 новини дневно и близо 300 видеоклипа седмична продукция! Аудиторията ни расте непрестанно, във Фейсбук имаме близо 175 хиляди почитатели! Това е чест, но и голяма отговорност. Сами разбирате, как най-обикновена статия може да достигне до огромен брой читатели и ако нещо не е както трябва, то ще бъде усетено от тях. Трябва да се ежечасово на ниво, дори да го вдигаме доколкото е възможно.

Кариерата си започвате като водещ на музикално предаване. Харесва ли ви песента на тазгодишния турнир - This One's For You на David Guetta и Zara Larsson? Коя е любимата ви песен от футболно първенство?

Да, вярно е – преди спортната журналистика, водех такова предаване в Дарик радио. Всичко това докато учех кино в НАТФИЗ. Всестранен талант – иронично би ме бъзнал някой тук. Но този химн, не е точно моя тип музика. Но пък официалната песен за тима на Уелс, която специално за Евро 2016 записаха Manic Street Preachers “Together Stronger (C`mon Wales)” е великолепна! Ударен хит, който те кара да настръхваш без дори да е необходимо да си футболен фен. Може би защото те като цяло са ми слабост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови