Спонсорите Coca-Cola и McDonald’s: Блатер да напусне FIFA

OFFNews 03 октомври 2015 в 10:10 3210 3

Четири от основните спонсори на FIFA - Coca-Cola, McDonald’s, Visa и Budweiser - призоваха президента Сеп Блатер да напусне веднага ръководството на организацията заради кризата, предизвикана от огромния корупционен скандал.

Драматичната намеса на четирите най-големи спонсора от късните часове в петък увеличава напрежението върху 79-годишния Блатер, срещу когото преди седмица швейцарски прокурори започнаха криминално разследване за злоупотреба със служебно положение и присвояване на парични средства.

Швейцарската прокуратура уточни, че Блатер е заподозрян в "незаконно плащане" на 2 милиона швейцарски франка (2 050 000 долара) на Платини за сметка на ФИФА, за извършена от него работа в периода януари 1999 г. - юни 2002 г.. Плащането е направено през февруари 2011 г.

Прокуратурата подозира Блатер в "нарушение на възложените му функции" при подписването на договора от 2005 г. с Карибския футболен съюз. Тогава президент на съюза е бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, който е един отарестуваните в скандала за корупция в организацията. Прокуратурата смята, че тези договори са неизгодни и са нанесли финансови щети на ФИФА, а Блатер действал срещу интереса на организацията и компанията Fifa Marketing & TV AG.

Четирите американски компании са под напрежение заради очакването да заемат твърда позиция по скандала още от началото му през месец май. Тогава американското Министерство на правосъдието обвини Международната футболна федерация (FIFA) в корупция, пране на пари, рекет и други престъпления. Конкретните обвинения бяха свързани с избора на Русия и Катар за домакини на предстоящите световни първенства по футбол (през 2018 и 2022 г.). В рамките на разследванията в Цюрих бяха арестувани 14 души. 7 от тях са високопоставени служители на ФИФА. Блатер не беше сред арестуваните.

Действията на спонсорите дойдоха седмица, след като Блатер беше обвинен от швейцарската прокуратура.

"Няма значение какво казва Блатер. Ако хората, които плащат, искат промяна във FIFA, те ще я получат", коментира Грег Дюк, председател на футболната асоциация.

От Coca-Cola - един от петте най-важни партньора на FIFA - заявиха: "В доброто на играта Coca-Cola призовава президента на FIFA Йозеф Блатер да се оттегли незабавно, така че да може сериозно да започне надежден и сериозен процес на реформи".

В координация с Coca-Cola Visa - също сред най-големите спонсори на FIFA - призова Блатер да подаде оставка незабавно.

От McDonald’s, спонсор от второ ниво, обявиха: "Би било в интерес на играта, ако президентът на FIFA Сеп Блатер се оттегли незабавно, така че процесът на реформи да продължи с необходимото доверие".

Блатер, от своя страна, не възнамерява да подава оставка. Негов адвокат заяви: "Докато Coca-Cola е ценен спонсор на FIFA, господин Блатер с уважение към тях отказва да се съгласи с позицията им и вярва, че ако той напусне сега, това няма да е най-доброто за FIFA, нито че ще осигури напредък в процеса на реформа. И затова той няма да подаде оставка".

Скандалът във FIFA избухна в навечерието на изборите за президент на федерацията. Тогава върху Блатер бе оказан натиск да се оттегли, но той не го направи и на 29 май беше преизбран за пети мандат, след като Али бин ал-Хусейн оттегля кандидатурата си след първия тур. На 2 юни 2015 г. Блатер обяви, че ще напусне президентския пост, но ще изпълнява задълженията до новите избори за президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!