Съдийската комисия спря Вачков от "Дакар"

Любомир Тодоров 08 януари 2012 в 19:45 2275 0

Петър Ценков и Младен Вачков. Снимка: Сергей Антонов
Петър Ценков и Младен Вачков. Снимка: Сергей Антонов

Рано тази сутрин бедстващият пилот Младен Вачков успя да се прибере в бивака след седмия етап на рали “Дакар” в Копиапо, Чили. Но въпреки това, той няма да бъде допуснат до участие утре.

Неприятната вест съобщи за OFFNews.bg самият Вачков по телефона. Според правилника на най-тежкото офроуд състезание, пилот може да пропусне само четири контролни точки, а Младен е прехвърлил този брой многократно. Съдийската комисия се е събрала днес, за да вземе решение дали да допусне Вачков да продължи участието си е постановила той да спре да се състезава.

"Изключително ми е неприятно, че трябва да напусна "Дакар". Физически се чувствах отлично, но двигателят не издържа. До края на състезанието ще помагам на Пепи Ценков и ще бъда помощник на механика Димитър Ортаков", каза Вачков. (Очаквайте интервю с дебютанта в най-тежкото състезание в моторния спорт.) Проблем с датчик на коляновия вал на АТВ-то на Младен доведе до гигантското му изоставане в етапа. В него другият ни пилот Петър Ценков завърши 17-и. В самия етап снощи Пепи Ценков завърши 17-и, на 2:43,01 часа след победителя и шампион при АТВ-тата Алехандро Патронели от Аржентина.

В генералното класиране българинът е на 14-ата позиция на 9:31,24 часа зад лидера Патронели. Днес е почивният ден на „Дакар”. В понеделник е осмият етап Копиапо – Антофагаста, който е със специален етап от 477 км и лиазон от 209 км. Ето какво разказа за тази отсечка Петър Ценков пред OFFNews.bg.

„Този маршрут съм го преминал на ралито, но в обратната посока. Чили е много неприятно място за каране. Офроудният му участък е една „умряла земя”, както я наричам аз. Почвата е изветряла. Теренът изглежда привидно твърд, но когато стъпиш, потъваш в нещо като застинала пудра, омесена с камъни. Не помня обаче да съм имал проблеми в този участък. Преди морето има красиви гледки към океана. Някак не се връзва „извънземната” пустиня с прекрасния пейзаж”, заяви Ценков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!