Опасност от провал на Олимпийските игри през 2024 г.: 40 държави може да ги бойкотират

OFFNews 03 февруари 2023 в 08:55 17305 9

Олимпийски игри

Снимка БОК, Йордан Петков

Бойкот на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. готвят държави заради евентуалното участие на руски и беларуски спортисти.

До 40 държави могат да бойкотират следващите олимпийски игри, което ще обезсмисли цялото събитие, заяви полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук, цитиран от Би Би Си. Преди коментара му Полша, Литва, Естония и Латвия съвместно отхвърлиха плана на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават през 2024 г.

Украйна заплаши да бойкотира Олимпийските игри в Париж, ако това се случи. Но МОК заяви в четвъртък, че евентуален бойкот само ще "накаже спортистите".

Бортничук заяви, че вярва, че ще бъде възможно да се създаде коалиция от 40 държави, включително Великобритания, САЩ и Канада, която да подкрепи блокирането на плановете на МОК преди срещата на 10 февруари.

Той добави: "Като се има предвид това, не мисля, че ще бъдем изправени пред трудни решения преди Олимпийските игри, а ако бойкотираме Игрите, коалицията, в която ще участваме, ще бъде достатъчно широка, за да обезсмисли провеждането им".

Миналата седмица МОК обяви, че ще "проучи пътя", по който да позволи на руските и беларуските спортисти да се състезават в Париж под неутрален флаг, като добави, че "никой спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си". Този ход предизвика критики. Правителството на Обединеното кралство заяви, че планът е "далеч от реалността на войната".

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гуцаит заяви, че спортните органи на страната трябва да "засилят комуникацията" с международните федерации, за да запазят забраната за руски и беларуски спортисти, която беше наложена от изпълнителния комитет на МОК веднага след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Оттогава обаче президентът на МОК Томас Бах заяви, че това е било замислено само като "защитна" мярка спрямо тези спортисти, а сега настоява, че те не трябва да бъдат дискриминирани.

В четвъртък спортните министри на Латвия, Литва, Естония и Полша заявиха, че "всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руските и беларуските спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено". "Усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под булото на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези държави", добавиха те и призоваха "всички международни спортни организации и федерации" да отстранят руските и беларуските спортисти от международни състезания до края на войната.

Правителството на Съединените щати заяви, че подкрепя временното отстраняване на руските и беларуските спортни управителни органи от международните спортни организации и също така насърчава организациите да спрат излъчването на събития в двете страни.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер добави, че ако на спортисти бъде разрешено да участват в събития като Олимпийските игри, то това трябва да бъде като неутрални спортисти и "трябва да е абсолютно ясно, че те не представляват руската или беларуската държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

03.02 2023 в 18:20

6eker40, аз имам мемоарите на Батето. Там той е човек от народа, честен и напорист. Мнго къдри и лак, както може да се очаква от такива мемоари. Имам и книгата на Славчо Учиндолски. Както и на Вечната Амбър - Кеворкян. Чудя се какво да ги правя, а ми е жал да ги запратя на боклука.

2073

8

Johnny B Goode

03.02 2023 в 16:23

Това би бил един логичен край на комерсиалното извращение в което се превърнаха олимпийските игри напоследък.
Кубертен сигурно се върти в гроба, от неговите идеи нищо не е останало.

-529

7

6екеr4о

03.02 2023 в 12:54

Уважаеми г-н Редовно четящ,
корупционните скандали в професионалния спорт, в частност МОК/БОК, никога не са стихвали!
Помним Батето Славков. Той приживе бе издал двутомни мемоари, след смъртта му ги продаваха по 5 лева парчето, имам ги, ама не мога да събера мъжественост да ги почна.
А той последните години здраво плюеше по САЩ, безапелационно му бяха отказали виза, че плюенето беше много - факт, но дали е било остроумно, нямам представа...

-1555

6

ob1

03.02 2023 в 11:24

Б@си, що така никой не иска да си играе с руZнацитата...

-240

5

редовно четящ

03.02 2023 в 11:14

Преди време МОК бяха в центъра на корупционен скандал. Не сме го забравили.

345

4

Джендо Джедев

03.02 2023 в 10:34

Дебилчо,

С това "мислене" ще си останете дружки само с Кимландия и чалмалиите от Иран. Там ви е и мястото, де. :D

-529

2

6екеr4о

03.02 2023 в 09:55

Ако искат да се състезават, нека да покажат, че не са тъпи блядове, да си сменят паспортите!

345

1

Джендо Джедев

03.02 2023 в 09:40

"Но МОК заяви в четвъртък, че евентуален бойкот само ще "накаже спортистите"."

Мдам, а съпротивата на Украйна срещу рашисткото нашествие само наказва руските войничета, нали? Да вземат да я спрат, видиш ли... :D

За никого не е тайна, че руският спорт винаги е бил част от пропагандната машина на тая кочина. Затова колкото по-дълбоко се отреже и това пипало - толкова по-добре.