Мондиал 2022 ще е безалкохолен

OFFNews 09 ноември 2016 в 09:56 2811 0

Нулева толерантност към употребата на алкохол ще има в Катар по време на световното първенство по футбол през 2022 г.

Въпреки опитите за постигане на някакъв компромис в това отношение, от страна на катарците не последваха никакви отстъпки.

Забраната е почти тотална - няма да може да пие на обществени места - улици, паркове, площади. Обмисля се дори забрана за продажбата на бира на стадионите и в околностите им, което ще влезе в остър конфликт с един от спонсорите на ФИФА - американският пивовар "Будвайзер".

Подобна забрана действаше и в Бразилия на световното първенство през 2014 г., но страната направи спешна промяна в законодателството си и допусна изключение.

Подобно обаче не се очаква в Катар, където употребата на алкохол е забранена на местните от религията. Чужденците могат да си купуват напитки, но трябва да имат специално разрешително и да не го употребяват на публични места, иначе ги грози наказание.

Футболните фенове не са от най-дисциплинираните жители на планетата и отсега е ясно, че ще има проблеми с тях.

Генералният секретар на организационния комитет на Мондиал 2022 Хасан Ал-Тауади обаче успокоява, че ще се намери решение - нещо като специални лагери извън населените места, където ще може да се пие. Феновете, които нарушат забраната, пък можели да разчитат на вежливо отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови