Кристиян Киров устремен към световната титла по джетски

OFFNews - Бургас 19 ноември 2016 в 15:33 6008 0

Кристиян Киров по време на състезанието в САЩ

Най-успешният състезател по джетски Кристиян Киров, заминава за Световното първенство в Тайланд с амбиция за световна титла.

След изключително успешна година в състезателен план Кристиян е готов да се качи на още един подиум. От няколко години насам той няма конкуренция в този спорт у нас. Бургазлията е и първият състезател по джетски, който излиза да се състезава извън пределите на България. Това му носи балканска титла и вицешапмпионска на Европа.

В началото на октомври Кристиян спечели бронзов медал на Световните финали по джетски, които се проведоха в Аризона (САЩ). Това беше и едно от трудните изпитания, признава Киров. По време на квалификациите е блъснат случайно от състезател от Мароко. Освен пораженията по джета, Кристиян получава травма в крака, но решава да продължи състезанието. Взима бронзов медал в категорията Novice Runabout Limited. Показателно за уменията му е, че в този клас състезателните джетове са били с около 100 к.с. по-мощни от машината на Киров.

Кристиян е твърдо решен да се качи на подиума на Световния шампионат в Тайланд. Още повече, че това е последният му старт в категория Novice. Правилникът на международната федерация гласи, че след като има две титли в една календарна година, от следващата трябва да кара в по-горен клас – Expert.

Кристиян покрива разходите си сам, но се бори със състезатели, зад които стоят стотици хиляди долари, а понякога – милиони.

„Тайланд е една от държавите, в които този спорт направо се доближава до религията. Проявяват страшно уважение към него, инвестират много, имат страхотно – силен шампионат. На другия край на земното кълбо, американците, технически, много са напреднали. Отборът с най-големи технически познания и умения е американският. Но, като масовост, най-много състезатели и най-амбициозни са тайландците“, разказва Кристиян.

В другите държави финансирането в този спорт е решено основно със спонсори. Киров допълва, че на финалите в САЩ се говорело, че кувейтците, които го изпреварили в класирането, са получили държавна помощ от 6 милиона долара.

„Състезаваме се с хора, които имат многомилионен бюджет. При нас е много по-сложно, защото ние трябва да ги победим, въпреки нямането на тези средства. Мотоспортът преди всичко е пари, имаш ли възможности – правиш най-бързия джет и побеждаваш“, споделя Кристиян.

На 23 ноември той заминава за Тайланд с „целия“ си отбор, който наброява четирима души. Този път с него ще пътуват и негови фенове, приятели и семейството му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!