Гришо на 1/8-финал на "Уимбълдън" след 3-часова битка на корта (видео)

Деян Спасов 27 юни 2014 в 20:44 10074 4

За първи път българин е на 1/8 финал на Откритото първенство на Великобритания.

Първата ни ракета Григор Димитров победи украинеца Александър Долгополов (№19 в света) в третия кръг на "Уимбълдън" в епична битка на корт №1, завършила след 2 часа и 55 минути с резултат 6:7, 6:4, 2:6, 6:4, 6:1.

13-ият в света и 11-ият поставен в схемата на турнира българин започна трудно, но успя да вземе първото си подаване, след което двамата тенисисти си размениха по един гейм и роденият в Хасково Димитров поведе с 2:1. Двамата продължиха мача без пробиви до 5:4 за българина, когато Долгополов сервира за оставане в сета, но Григор не успя да пробие и отново се стигна до равенство - 5:5. След като двамата си размениха по още един гейм, сетът влезе в тайбрек. 

В тайбрека нервите на Долгополов се оказаха по-здрави и украинецът бързо натрупа няколко важни точки. След два неуспешни сетпойнта на третия той затвори частта със 7:6.

Във втория сет тенисистите предложиха няколко впечатляващи разигравания, които завършиха с успех за Димитров след отлични отигравания, които оживиха публиката. Долгополов отправяше силни сервиси към Димитров, които определено на моменти го затрудниха.

При 3:3 във втората част българинът получи два шанса за пробив и при втората възможност успя да пробие след двойна грешка на украинската ракета за 4:3. След пробива двамата размениха по един гейм, а Григор Димитров значително подобри ударите си. При следващото си подаване 23-годишният българин не сгреши и сетът приключи при 6:4.

Третият сет започна с ранен пробив на Долгополов за 2:0, след който украинецът заигра със самочувствие и безпроблемно поведе с 4:1 и впоследствие затвори сета при 6:2.

Четвъртата част бе много по-оспорвана, като Григор се възползва от шанса си в края на сета
и реализира много важен пробив, а след това спечели частта с 6:4 и остана в битката за продължаване в следващата фаза.

Димитров успя да пробие Долгополов и в третия гейм на последния сет за 2:1, с което показа, че е твърдо решен да вземе победата в двубоя. Впечатляваща игра на българина до края на мача не даде никакъв шанс на противника му и шампионът от "Куинс" затвори сета при безапелационното 6:1, като по този начин си осигури място на 1/8-финалите на "Уимбълдън".

Така българинът ще прибави 180 точки към точките сиза световната ранглиста.

Димитров и Долгополов се изправиха един срещу друг за трети път. Миналата година Димитров постигна убедителна победа с 6:3, 6:2 на турнира в Базел, а пред 2011 г. в Уинстън Салем Григор пропусна мачбол и загуби драматично с 4:6, 6:1, 6:7 (7). Двамата трябваше да играят един срещу друг и на четвъртфиналите в "Куинс", но украинецът се отказа заради контузия. 

Вижте финала на мача Димитров-Долгополов:

На осминафиналите Димитров ще срещне 27-годишния аржентинец Леонардо Майер. Досега двамата не са играли един срещу друг. Майер не е поставен в основната схема на турнира. Той е 64-и в световната ранглиста. Най-доброто му представяне на Уимбълдън до момента е достигане до втори кръг през 2009 и 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови