Българин е начело на първата в света Веган експедиция към връх Манаслу

OFFNews 24 септември 2015 в 16:07 3165 1

Атанас Скатов

Българският алпинист Атанас Скатов до броени часове може да стане първият в света веган (човек, не употребяващ никакви животински продукти), който е покорил връх Манаслу.

Високият 8163 метра връх е и единственият в Хималаите, на който не е стъпвал роден алпинист. Скатов е начело на първата Веган експедиция, атакуваща осемхилядника.

Проектът на Скатов „Изкачване на Седемте континентални първенци на нашата планета без консумация на животинска храна“ цели да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.

Скатов вече достигна до Базов Лагер 2, който се намира на височина 6400 метра под връх Манаслу. Лоши метеорологични условия отлагат атакуването на осемхилядника. Очакванията са времето да се подобри скоро и да е благоприятно за продължаване на експедицията.

С изкачването на Манаслу, Атанас Скатов ще успее да постави едновременно два рекорда: да бъде първият българин, развял трибагреника на връх Манаслу, както и да е първият веган в света, покорил покорил осемхилядника.

„Валят обилни снегове, което предизвиква и опасност от лавини, защото времето е топло. На 17.09. падна лавина над Лагер 2 и повали двама, за късмет са живи, на това място планината е взела много жертви от лавини. Времето е много променливо. Тук лавините падат на всеки 10 минути. На 17.09. успях от Базов лагер 4700м да достигна Лагер 2, 6400м с 25 кг раница за 10 часа. Чувствам се добре, здрав и щастлив. Единствено получих контузия на десния палец. Трудна експедиция, изискваща много добра подготовка, умения с ледено катерене, здрав дух и психика“, коментира преживяванията си Атанас Скатов.

Всеки желаещ да види къде в реално време се намира алпинистът, може да го направи със SPOT програмата инсталирана на www.atanasskatov.com в секция „Актуално“.

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За две години и половина той покори най-високите върхове на Африка (Ухуру - 5892 м), Европа (Елбрус - 5642 м), Южна Америка (Аконкагуа - 6962 м), Австралия и Океания (Карстенц пирамид - 4884 м), Антарктида (Винсън - 4892 м). Алпинистът от Сливен е стъпил и на покрива на света - Еверест (8848 м) в Азия. На 24 май 2014 г. стана тринайстия българин, изкачил най-високия връх в света - Еверест (8848 м).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови