Вижте защо МОН скри резултатите на частните училища (класация от изпитите след VII клас)

Александра Маркарян 16 юни 2013 в 14:02 49025 73

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на пресконференцията за резултатите от изпитите след VII и XII клас. До нея е Неда Кристанова, директор на ЦКОКО. Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на пресконференцията за резултатите от изпитите след VII и XII клас. До нея е Неда Кристанова, директор на ЦКОКО. Снимка: БГНЕС

 

Преди по-малко от седмица на пресконференция образователното министерство обяви обобщените резултати от националните изпити след VII. Тогава сред многото слайдове от презентацията на експертите липсваше един много важен - за резултатите поотделно в частните, държавните и общинските училища. Репортерът на OFFNews попитах защо и какъв е успехът в частните училища. 

Интересът ни бе провокиран от думи на министърката на образованието Анелия Клисарова, която още в първите дни от встъпването си в длъжност постави под въпрос качеството на образованието в частните училища, защото там, по думите й, контролът бил занижен.

Отговор не получихме. Експертката Евгения Костадинова отклони въпроса на репортера на OFFNews с думите, че частните училища били....различни по вид (профилирани, професионални, и т.н.) - нещо, което прекрасно знаем и всъщност съвсем не питаме. 

Решихме да изчакаме: щом министерството публикува класацията по училища на база резултатите, ще стане ясно наистина ли има проблем и ако да, той в частните училища ли е.

МОН обаче реши тази година да не публикува класацията. Тя бе изпратена от анонимен подател до журналиста Йорданка Бонева-Благоева, която я публикува списъка в блога си Danybon. Официално потвърждение от МОН, че това са истинските резултати няма (очакваме го в понеделник), но вътрешното ни убеждение е, че именно това е тазгодишната класация. От нея ни става ясно и защо МОН скри успеха на частните училища: от първите 10 училища по резултат в София 8 са частни, само едно е общинско (СМГ, на второ място по резултат в общата класация) и едно е към Министерството на културата (Италианският лицей в Горна баня). В Топ 20 13 от училищата са частни, 7 са държавни или общински.

Второто общинско училище (след СМГ) в класацията е на 12-а позиция (38 основно училище "Васил Априлов"), а третото общинско е 14-о в общото подреждане (107 ОУ, което е филиал на НПМГ).

В последните 40-45 училища с най-слаб успех няма нито едно частно. От общо 195-те софийски училища последното частно в класацията е "Орфей" (149-о място), в което само двама ученици са се явили на изпитите след 7-и клас и статистиката е на база техните резултати.

 

Ето пълния списък:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 1213

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!