Европа проверява скандалната програма за винарство

Вероятно проверката ще прерасне в цялостен мониторинг на Държавен фонд "Земеделие"

Ивайло Анев 22 юни 2015 в 17:10 8795 11

Директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев

Европейската комисия идва на проверка у нас заради програмата по винарство - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", станала известна покрай скандалния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Това научи OFFNews от свои източници, а по-късно информацията беше потвърдена лично от Коев.

Той обясни, че проверката ще протече в периода 22-26 юни.

От Европа ще проверяват една от най-атрактивните европейски програми, заради скандалът, който се разрази около кандидатстването по нея. Тя осигурява финансиране за изкореняване и подновяване на лозя, а бюджетът ѝ през тази година е 34 млн. лв

Проблемът при кандидатстването дойде, заради това, че за пръв път откакто работи програмата (стартът ѝ е през 2007 г.) приемът на заявления за кандидатстване е обявен в деня, в който приключва. При повторното му възобновяване няколко дни по-късно то трае още по-кратко – стартът и краят са в рамките на 12 часа. Междувременно става ясно, че отговорните институции не са обявили предварително кога започва приемът на документи.

Осведомените фирми подават документи, а за останалите приемът приключва, понеже парите са изчерпани. Правилата по отпускане са такива, че всеки може да кандидатства според нуждите си, докато не свършат средствата.

Резултатът от това е, че почти всички спечелили са свързани с браншови босове от два винарски региона - Карнобат и Свищов. Те получават парите си, докато останалите все още четат правилата за кандидатстване.

Красимир Коев заяви, че от Агенцията по лозата и виното няма от какво да се притесняват. Той увери, че на европейските органи ще бъдат предоставени всички документи, които ще помогнат на проверката. 

По думите му от ЕК ще проверяват документи по програмата за 2013, 2014 и 2015 година.

По информация на OFFNews има вероятност проверката да прерасне в цялостен мониторинг на Държавен фонд "Земеделие".

България не е спазила официалните препоръки на Европейската сметна палата и досега не е провела никакъв мониторинг върху програмата.

Друга препоръка е страните-членки да изготвят системни оценки за основателността на проектните разходи, финансовото състояние и жизнеспособността на заявителите на субсидиите. Не е известно досега България да е правила такива оценки.

Третата препоръка е да се облекчи достъпа на малките и средните фермери и предприятия до парите по програмата и да се предприемат мерки, които да ограничат предоставянето на средства на едни и същи бенефициенти. Към момента не е известно някога да е извършван одит как са заявявани и ползвани субсидиите по региони и от кои бенефициенти.

Програмата за подкрепа на лозарството и винарството започва през 2009 г. по искане на старите страни-членки - Франция, Германия, Италия, Португалия и Испания. Програмата върви със забрана за засаждане на нови лозя в ЕС, която важи до 2020 г. (с вече договорено продължение до 2025 г. и все още не гласуван план да се продължи до 2030 г). Смисълът е да се ограничи свръхпроизводството на вино, като акцентът се премести от количеството към качеството. По нея трябва да бъдат изкоренени стари непродуктивни лозя и да бъдат заменени с нови, конкурентоспособни сортове.

През периода 2009 - 2013 г. общо в ЕС са изразходвани 522 млн. евро по програмата.

За новия програмен период 2014-2020 г. средствата са 1 160 000 000 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!