Европа проверява скандалната програма за винарство

Вероятно проверката ще прерасне в цялостен мониторинг на Държавен фонд "Земеделие"

Ивайло Анев Последна промяна на 22 юни 2015 в 17:10 8241 11

Директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев

Европейската комисия идва на проверка у нас заради програмата по винарство - "Преструктуриране и конверсия на винени лозя", станала известна покрай скандалния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Това научи OFFNews от свои източници, а по-късно информацията беше потвърдена лично от Коев.

Той обясни, че проверката ще протече в периода 22-26 юни.

От Европа ще проверяват една от най-атрактивните европейски програми, заради скандалът, който се разрази около кандидатстването по нея. Тя осигурява финансиране за изкореняване и подновяване на лозя, а бюджетът ѝ през тази година е 34 млн. лв

Проблемът при кандидатстването дойде, заради това, че за пръв път откакто работи програмата (стартът ѝ е през 2007 г.) приемът на заявления за кандидатстване е обявен в деня, в който приключва. При повторното му възобновяване няколко дни по-късно то трае още по-кратко – стартът и краят са в рамките на 12 часа. Междувременно става ясно, че отговорните институции не са обявили предварително кога започва приемът на документи.

Осведомените фирми подават документи, а за останалите приемът приключва, понеже парите са изчерпани. Правилата по отпускане са такива, че всеки може да кандидатства според нуждите си, докато не свършат средствата.

Резултатът от това е, че почти всички спечелили са свързани с браншови босове от два винарски региона - Карнобат и Свищов. Те получават парите си, докато останалите все още четат правилата за кандидатстване.

Красимир Коев заяви, че от Агенцията по лозата и виното няма от какво да се притесняват. Той увери, че на европейските органи ще бъдат предоставени всички документи, които ще помогнат на проверката. 

По думите му от ЕК ще проверяват документи по програмата за 2013, 2014 и 2015 година.

По информация на OFFNews има вероятност проверката да прерасне в цялостен мониторинг на Държавен фонд "Земеделие".

България не е спазила официалните препоръки на Европейската сметна палата и досега не е провела никакъв мониторинг върху програмата.

Друга препоръка е страните-членки да изготвят системни оценки за основателността на проектните разходи, финансовото състояние и жизнеспособността на заявителите на субсидиите. Не е известно досега България да е правила такива оценки.

Третата препоръка е да се облекчи достъпа на малките и средните фермери и предприятия до парите по програмата и да се предприемат мерки, които да ограничат предоставянето на средства на едни и същи бенефициенти. Към момента не е известно някога да е извършван одит как са заявявани и ползвани субсидиите по региони и от кои бенефициенти.

Програмата за подкрепа на лозарството и винарството започва през 2009 г. по искане на старите страни-членки - Франция, Германия, Италия, Португалия и Испания. Програмата върви със забрана за засаждане на нови лозя в ЕС, която важи до 2020 г. (с вече договорено продължение до 2025 г. и все още не гласуван план да се продължи до 2030 г). Смисълът е да се ограничи свръхпроизводството на вино, като акцентът се премести от количеството към качеството. По нея трябва да бъдат изкоренени стари непродуктивни лозя и да бъдат заменени с нови, конкурентоспособни сортове.

През периода 2009 - 2013 г. общо в ЕС са изразходвани 522 млн. евро по програмата.

За новия програмен период 2014-2020 г. средствата са 1 160 000 000 евро.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2015 в 18:07

Какъв е този толкова бърз одит (фалшив) явно е трябвало да узакони далаверите. Статистически няма програма без проблеми и санкции нали разбирате че това е невъзможно. Всичко това е фалш и измама. Трябва да дойде одит от ОЛАФ и ДЖ АГРИ и то за по - дълъг период. Какви бози ще излезнат не е истина. После ще трябва да проверяват и бенефициентите и ще гръмне програмата като САПАРД че и по-зле.

03.07 2015 в 14:53

Факт!Чак да не повярваш,но наистина одита е минал успешно!Сигурно това ще е единствиния одит на ЕК, след който няма да режат или спират евро средства!Браво на тоа пич, евала!Кво като бил агент?Щом бачка и не само влизат но и остават евро средствата в България, евала!Кога ще се научим на едно!?Да не се оплюваме и мразим,а да бачкаме задружно като нация!

03.07 2015 в 09:20

Анев,голям гаф с тая статия,бе!?Що така?Одита нииищо от това,което си написал не констатира,не потвърди!Даже точно обратното!За петте проверени години,от 2010г до сега,вкл. и последните "скандалните"приеми!Между другото тях първи взеха че ги провериха!Никакво нарушение,НИКАКВО!Чак му завидях на Коев!Похвалиха го!
Анев,вземи си смени информатора!От тоя сегашния ти,нищо не става,нали!?Даде ти ,лъжлива информация,ти пък я публикува...ама се издъни яко!Карай,голяма работа!Много ти дреме,ти нали опъна....Кервана върви,кучетата си лаят...поне си избери по-елитна порода да си!

28.06 2015 в 23:26

Тук gotinata e много права да не замесва Грудев в тази схема защото тук диктува Цветан Димитров които медиите трява да разследват кой е главен секретар на агенцията по лозата.. Опааа изведнъж се оказва че Цветан Димитров е КУМММ на главния секретар . Как така министърката, Премиера и службите където се декларират конфликти не са разбралиии...

26.06 2015 в 19:35

Айде малко да се информирате преди да коментирате: 1-во-Одита от ЕК си е регулярен,2-ро- Ресорния зам.министър не е Грудев,а Цветан Димитров

26.06 2015 в 14:34

Винар къде си бе!
Боевски,ти за пореден път се изплющя!!!
Как си личиш само!Но не с акъл разбира се,а отново с твоята простота и простотия и лъжи!Вярно че ти викаха Ицо- вица!Така ще си останеш и отидеш-кръгъл квадрат!
Тази форма е кръстена на теб!Гордей се!То друго...ти и без това НИКОГА не си умеел!

24.06 2015 в 09:25

Този агент на шесто е бил нетърпелив да "служи" на родината , та едва е изчакал да стане на 19 г. И въпреки, че се е задавала демокрацията - упорито се е записал "при нашите"... Този дебелак беше шофьор на шефа на Института по виното, но понеже е племенник на другаря Дъбов /червен кардинал / - от шофьор стана директор. Образованието му /ако има такова/ няма нищо общо с виното.После разказа, че е бил войник на Бате Бойко и остана да ръководи и сега тази агенция...

23.06 2015 в 01:28

Коев е наше момче, агент на ДС "Зорге". Служил е в пожарната, така че ако стане пожар някой пожарникар ще трябва да го спасява. А че тогава някой ще го отнесе в МЗХ е ясно, но няма да е Грудев, той си е опекъл работата, най вероятно да е министърката.

22.06 2015 в 18:00

Че Васил Грудев има полза от това, да провали проекта - нали един евентуален протест на земеделците ще освободи министерския стол на земеделието(Бойко знаем как решава подобни проблеми - с уволнения), на който той така упорито иска да седне...Жалка история!

22.06 2015 в 17:51

Оле-мале, пак сме се представили чудно! Немам думи просто! Ма така е като се слагат само наши хора и калинки.