Животновъди и надзиратели в затворите излизат на протест

OFFNews 06 ноември 2013 в 07:36 3226 1

Протест на животновъди. Снимка: БГНЕС, архив
Протест на животновъди. Снимка: БГНЕС, архив

 

Животновъди от страната излизат на протест срещу политиката на правителството за сектора. В знак на недоволство в 11 часа, те ще блокират магистрала "Тракия" край пловдивското село Труд, съобщи БНР 

Преди седмица, на същото място, около 50 животновъди и млекопроизводители се договориха за днешната блокада, а председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов обясни, че само част от работещите в бранша са получили досега около половината от полагащите им се субсидии, вместо обещаните от управляващите 70 %. 

"Липсата на тези пари води до това, че не можем да се подготвим за зимата, защото това е жива стока. Ние тези пари сме ги предвидили да влезнат и сме заявили фуража. Те са ни дали документи. Ние през банките сме изтеглили пари, за които в момента трупаме лихви, незнайно защо, след като са ни обещали тези пари", каза Синапов.

На въпрос не могат ли да изчакат новия бюджет, той обясни: "Не, не можем. Новият бюджет да го чакат те. Твърдо сме решени този път, тази агония да се прекрати."

Бойко Синапов каза още, че протестиращите се готвят да блокират магистралата с техника, ще изкарат и животни.

Липсата на яснота и гаранции за бъдещето на сектора е причина за протеста, коментира Петко Налбантов, животновъд от Пловдив.

"Правителството беше обещало, че ще ни даде по 160 лева на крава и по 30 лева на овца. Парите от 160 станаха 100 лева, за овцата от 30 лева стана на 20, на 19, накрая на 18.50 лева. Следващите траншове са ни обещали да ни ги дадат след Нова година, в което не сме убедени. Като ни излъгаха, каква е гаранцията, че няма да ни излъжат и втори път. Другият въпрос е, че следващият програмен период започва след 2 месеца, ние не знаем къде се намира животновъдството. На всички питания се вдигат рамене и ни се казва „както тази година“. Ето, тази година стачкуваме, защото не знаем какво става, как ще знаем догодина какво ще стане. Ние искаме чуваемост. Министерството всячески се старае да рита топката далеч от нас", каза той, цитиран от БНР.

На предупредителен протест излизат и служители в затворите от Враца и Бобов дол. Техните искания са за по-високи социални плащания, съизмерими с останалите им колеги в сектор "Сигурност". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови