Катрин Аштън пристига в Киев, за да търси мир

Елица Мартинова 10 декември 2013 в 08:13 2638 9

Катрин Аштън Снимка: EPA/БГНЕС
Катрин Аштън Снимка: EPA/БГНЕС

 

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика и сигурност Катрин Аштън пристига на двудневно посещение в Киев, за да намери решение на сблъсъците между властта и проевропейско настроените протестиращи.

Вчера от ЕК обявиха, че поемат в свои ръце инициативата за намиране на мирно решение на конфликтите в Украйна.

Аштън обещава да се срещне с представители на правителството, на опозицията и на гражданското общество и да съдейства в намирането на политическо решение.

Късно снощи възмущение от полицейския натиск в Киев изрази и вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. В разговор с украинския държавен глава Виктор Янукович Байдън директно заяви, че насилието е несъвместимо със стратегическите отношения между двете страни.

Междувременно в Киев премина поредната нощ на сблъсъци и напрежение. Протестиращите, които се бяха барикадирали в сграда до кметството, бяха обсадени от полицията. Властите от „Беркут“ успяха да разбият барикадите на протестиращите и щурмуваха централите на двете опозиционни партии – на Виталий Кличко и на Тимошенко.

При настъплението към протестиращите е бил използван сълзотворен глас, пострадали са поне десет души. По неофициална информация, щом са обсадили сградата на кметството, властите са приложили SMS атаки към барикадиращите се вътре, изпращайки съобщения, че протестиращите нямат шанс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!