Попинци на протест срещу Асарел-Медет и нов рудник до селото

Хората ще затварят пътя Пазарджик - Панагюрище, искат чисти вода и въздух

OFFNews 01 май 2018 в 10:28 8364 0

Снимка бТВ

Жителите на село Попинци ще затворят днес пътя  Пазарджик – Панагюрище в знак на протест срещу "Асарел - Медет" АД да започне геоложки проучвания с цел последващ добив на мед по открит способ от близката местност "Борова могила".

Протестът е насрочен за 18:30 часа, съобщи videlinabg.com

Находището се проучва още от 60-те години на миналия век и минното дружество разполага с достатъчно информация за него, каза Георги Даскалов от селото. Според него целта на "Асарел - Медет" е да проведе проформа проучвания, като въз основа на тях получи право да регистрира търговско откритие и оттам концесия по право върху находището. Не желаем нарушаване на екологичното равновесие в района, заяви учителка от Попинци. Идете и вижте запълнените с отровна вода котловани на изоставените открити рудници, се включи друг попинчанин, който обърна внимание, че след всеки взрив във въздуха над Панагюрище се вдигат облаци прах. 

Новата сага около Попинци започна с получено писмо от “Асарел Медет” до Кметството на селото на 19 април, с което от фирмата уведомяват, че имат намерение да прокарат 11 броя сондажи върху площ от 500 кв. м в местността "Петелово", в частност "Коминско чукарче", с цел проучване наличие на залежи от медна руда. За целта те имали разрешение от МОСВ и Министерството на икономиката и енергетиката, с последващо евентуално разработване и добив на мед чрез открит рудник след няколко години. Броени дни след това обществеността на Попинци излезе с петиция до всички висши държавни институции и кмета на Панагюрище Никола Белишки против намерението на "Асарел - Медет" АД.  Хората са категорични: "в региона има вече достатъчно действащи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било равносилно на екологична катастрофа. Припомняме, че “Борова могила” е включена в обхвата на НАТУРА 2000. Всички знаем за завишения брой онкологични, белодробни и алергични заболявания сред възрастни и деца в общината. Не искаме заради икономически интереси да жертваме живота и здравето си! Искаме бъдеще за децата си! Настояваме “Асарел Медет” АД да оттеглят своето искане за геоложко проучване в площ “Борова могила”.”

Ден по-рано жители на Попинци внесоха в Община Панагюрище протестна подписка, подкрепена от 955 души от общо 1400 с право на глас, а кметът, на свой ред оттегли точката от дневния ред на сесията на ОбС в четвъртък, чието приемане от съветниците щеше да развърже ръцете на минното дружество да започне проучванията. Решението на Никола Белишки дойде след близо двучасовата дискусия на съвместното заседание на три комисии към ОбС – Панагюрище, с участието на представители на “Асарел Медет” и жители на село Попинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови