Стотици на протест пред Съдебната палата, демонстранти чакат Гешев пред кабинета му

OFFNews 02 юни 2021 в 19:22 5413 1

Снимка Йорданка Веселинова/OFFnews

Стотици протестиращи се събират пред Съдебната палата с искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Същевременно демонстрантите твърдят, че главният прокурор все още е в кабинета си, като пред офиса му има протестиращи.

Протестът започна със сканиране "Гешев е позор, оставка и затвор" и "Оставка". Демонстрации има в Брюксел, Пловдив и Варна. От "БОЕЦ" призоваха за безсрочен протест и блокада на съдебната палата.

Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки" заяви: "Днес сме тук заради това, което се случва в сградата зад мен. България се нареди до страни като Беларус, до страни, на които им се налагат санкции".  "След една година на протести, в която много от нас пострадаха, днес отново сме тук, защото от едната страна са хората, а от другата - мутрите. Мутрите, които подслушват политически опоненти, които пречат на разследвания. Битката ще приключи, когато подготвим нито повече, нито по-малко от правосъдие за всеки", добави Емил Георгиев.

Адвокат Росен Рашков призова протестът да продължи до ВСС. Той поиска да бъде закриване на бюрото по защита, както и министърът на правосъдието да стартира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

„Това трябва да са исканията пред следващия парламент. Прокуратурата вчера обяви война на държавността. Протестиращите в Брюксел излязоха с позиция в подкрепа на протестите срещу главния прокурор", допълни той.

Протеста подкрепи и Методи Лалов, който заяви, че "без дългосрочни усилия няма да преборим това, което се случва в Съдебната палата".

Междувременно и протестиращ от хората, бариадирали се пред кабинета на главния прокурор се влючи по телефона. "Няма да отстъпим нито крачка. Оставаме тук до края", беше категоричен той.

Демонстрантите отвън подкрепиха барикадирали се вътре с викове "оставка".

Адвокат Велислав Величков заяви, че ако протестите продължат "страхът ще се настани трайно в онзи кабинет на четвъртия етаж". Той призова партиите, които ще участват на следващите избори да подпишат пакт за приоритите на следващия парламент, сред които са закриването на специализираните съд и прокуратура, смяна на състава на ВСС, промяна на правилата за членове на ВСС и прекратяване на мандата на главния поркурор.

На протеста присъстваха и лидери на политически партии, на които обаче думата не беше дадне. "Протестът е граждански и ще остане такъв", беше категоричен Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки".

Протестът завърши с едноминутно мълчание в памет загиналите за свободата и шествие до ВСС.

Междувременно стана ясно, че е разрешено да бъде занесена храна и вода на барикадиралите се в Съдебната зала протестиращи.

Протестиращите пред кабинета на Иван Гешев

Освен протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който е под надслов "Правосъдие без каскет. Да защитим свободата и Правото от Мафията!", акции организираха и от Демократична България, БОЕЦ, "Спаси София" и "Изправи се! Мутри вън!". Поводът за възстановяването на протестите срещу Гешев е операцията на Специализираната прокуратура срещу полицейски шефове.

По обяд Изправи се! Мутри вън! организира протестна акция пред Съдебната палата. Демонстрантите скандираха "Оставка, мутро!", а по-късно се качиха пред кабинета на главния прокурор и се заканиха да останат там до оставката му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика