Съдебната палата е Свинска палата (видео и снимки)

ОFFNews 09 декември 2015 в 19:22 6966 7

Близо 500 души излязоха на протест пред сградата на Народното събрание в знак на солидарност с оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов и на протест срещу приетите днес промени в конституцията.

20:20 часа: Протестиращите бавно започват да се разотиват, като към момента са малко над 100 души.

20:00 часа:
Около 500 протестиращи се събраха пред Съдебната палата, скандирайки, че тя всъщност е Свинска палата.

19:30 часа:
Протестиращите се връщат към парламента.

19:10 часа: Те блокираха бул. "Цар Освободител", където запалиха свещ "в памет на съдебната реформа", като към 19:10 часа се насочиха към "Орлов мост".

18:50 часа: Десетки души се събират пред парламента.

Протестът беше организиран във Facebook, като само за минути стотици обявиха, че ще се присъединят.

При днешното гласуване в парламента от ГЕРБ се отметнаха от положените си подписи под първоначалния проект и подкрепиха текстовете на АБВ, с които се променя предварително договореното съотношение на членовете в прокурорската колегия във ВСС, като така пренебрегнаха единственото условие на РБ за "историческия компромис". Така в крайна сметка беше прието предложението на ДПС и АБВ от юли.

С 204 гласа "за" парламентът отхвърли предложението на ДСБ колегията да се състои от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента. По този начин се търсеше намаляване на влиянието на главния прокурор в колегията и ВСС.

Според приетото предложение на АБВ се увеличава и съдийската колегия с една бройка. Така магистратите там ще са 14, като така представителството на квотите в нея става 6:6: председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите и шестима, избрани от парламента.

Малко след като гласуването беше факт, министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че сваля доверието си от управляващата коалиция и става опозиционен депутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки